Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open. 

Ads

Η συνέντευξη ξεκίνησε με ερώτηση για την παρουσία του στην πορεία του Πολυτεχνείου αλλά και τα μηνύματα αυτής, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υπογραμμίζει: «Με ξάφνιασε η ενόχληση μεγάλου μέρους των ΜΜΕ και των πολιτικών αντιπάλων για την παρουσία μου στο Πολυτεχνείο. Η παρουσία μου είχε συμβολικό χαρακτήρα. Η επέτειος και η πορεία δεν εξαντλείται μόνο στο ότι η χούντα ήταν αμερικανοκίνητη. Το μήνυμα της επετείου είναι πολύ μεγαλύτερο και έχει να κάνει με τους αγώνες του ελληνικού λαού και της νεολαίας απέναντι στον αυταρχισμό και την καταστολή».

«Ως πρωθυπουργός δούλεψα για την καλυτέρευση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και όχι για σχέσης εξάρτησης και υποταγής. Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αναβαθμίστηκαν όπως και ο ρόλος της χώρας στη γεωπολιτική σκακιέρα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε για τις επαφές που είχε με την αμερικανική κυβέρνηση όσο ήταν πρωθυπουργός της χώρας. Υπενθύμισε ακόμη ότι και ως πρωθυπουργός κατέθετε στεφάνι στο Πολυτεχνείο αλλά δεν συμμετείχε στην πορεία καθώς «θεώρησα ότι μπορεί να ήταν παρεξηγήσιμο». «Η πορεία του Πολυτεχνείου έχει και έναν αντιεξουσιαστικό χαρακτήρα και ως πρωθυπουργός επέλεξα να σεβαστώ αυτό τον χαρακτήρα». Τόνισε ακόμη πως ακόμη και όταν ήταν πρωθυπουργός, όταν έδινε τη μάχη το 2015, κάλεσε ο ίδιος τον κόσμο να κατέβει στο δρόμο. 

Σχετικά με την αναφορά του για αντικυβερνητική διαδήλωση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «η μεγάλη συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι έχουν ενεργοποιηθεί τα αντανακλαστικά του προοδευτικού κόσμου και της νεολαίας. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη μαζική συμμετοχή, καθώς ασκεί πολιτική με βάση το “νόμος και τάξη”. Ήταν μια μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση και δεν είναι τυχαίο ότι πέρσι και πρόπερσι είχε τη μισή συμμετοχή του κόσμου». 

Παράλληλα τόνισε πως από την κυβέρνηση επιχειρείται η παλινόρθωση ενός πολιτικού συστήματος με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. «Έχουμε μία νεοσυντηρητική κυβέρνηση με υπερδεξιούς υπουργούς που είχαν καταθέσει απόψεις αμφισβήτησης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που έχει ως δόγμα το “νόμος και τάξη”. Η κυβέρνηση θέλει να θρέψει ένα κοινό ακραίων μέσα από αυτό το δόγμα». Ερωτηθείς για τα γεγονότα στα Εξάρχεια και την παρουσία ισχυρών δυνάμεων ΜΑΤ, σημείωσε πως «το πρόβλημα στα Εξάρχεια είναι υπαρκτό, όμως σε κανέναν δεν είναι ευχάριστη αυτή εικόνα και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αρχίσει και πιστεύουν ότι μάλλον γίνεται χειρότερη με αυτόν τον τρόπο». Υπογράμμισε δε πως «η αστυνομία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε σημαντικές επιτυχίες ενάντια στο λαθρεμπόριο και τα ναρκωτικά σε πλήρη αντίθεση με τις επικοινωνιακού χαρακτήρα σημερινές εφόδους της αστυνομίας σε κτίρια που μένουν πρόσφυγες και μετανάστες». 

Ads

Σχετικά με τις νέες αλλαγές στον ποινικό κώδικα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αλλάζουν τους κώδικες για να κάνουν deals με τους επιχειρηματίες και τους εγκληματίες του λευκού κολάρου». «Η πραγματική πρόθεση δεν ήταν οι μολότοφ, αλλά οι εγκληματίες που δεν πετάνε μολότοφ, οι ‘μπαχαλάκηδες’ που φορούν γραβάτες και κοστούμια», είπε, εννοώντας τραπεζίτες, επιχειρηματίες, πολιτικά πρόσωπα κ.α. που εμπλέκονται σε σοβαρές υποθέσεις και υπογραμμίζοντας πως το ζήτημα έχει γίνει κεντρικό θέμα στην Ευρώπη και με το δημοσίευμα των Financial Times που ανέφεραν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετατρέπει την Ελλάδα σε «πλυντήριο» βρώμικου χρήματος. «Όλα γίνονται για την επικοινωνία», ανέφερε και συνέχισε: «δεν έχει γίνει κανένα ρεπορτάζ για αυτή τη σοβαρή υπόθεση για τα deals με τους τραπεζίτες που παίρνουν ασυλία με τη ρύθμιση της κυβέρνησης». Ειδικότερα σημείωσε τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων που δόθηκαν σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και ΜΜΕ. 

Για το σκάνδαλο Novartis και στις επίμονες ερωτήσεις ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας, αν και επισήμανε πως θα πρέπει να μιλήσουμε και για την ουσία της υποθέσης, σχολίασε πως «εμείς πήγαμε σαν Αρσακειάδες, με τον σταυρό στο χέρι» και ακολουθήσαμε ακριβώς τη διαδικασία που προβλεπόταν από το νόμο περί ευθύνης υπουργός που αναγκάζει τη Δικαιοσύνη να στείλει αμελλητί την υπόθεση στη Βουλή αν προκύψουν στοιχεία για πολιτικό πρόσωπο. «Δεν είχαμε ιδέα ποια είναι τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα» και το μόνο που γνωρίζαμε ήταν «η ύπαρξη του σκανδάλου» από τις αμερικανικές αρχές, «η ύπαρξη ενός παγκόσμιου σκανδάλου», που σήμερα απασχολεί τα μέσα και τις κυβερνήσεις στο εξωτερικό, αλλά όχι στην Ελλάδα και αναφέρθηκε ενδεικτικά στο ντοκιμαντέρ της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης. Ειδικά για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όταν ρωτήθηκε για τη δήλωσή που είχε κάνει πως το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε με νόημα: «Το πρόβλημα είναι αν είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ή το μεγαλύτερο σκάνδαλο όπως είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος; Για αυτό βρίσκεται σε δημόσια ταλαιπωρία;». 

Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που η ΝΔ προωθεί να γινεται ακόμη και 120 ψήφους, ο Αλέξης Τσιπρας τόνισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι διοικητής της ΔΕΚΟ. «Επιχειρείται ευτελισμός του θεσμού από την κυβέρνηση. Υπάρχει και μια προσπάθεια απαξίωσης και του ίδιου του Προκόπη Παυλόπουλου από την κυβέρνηση. Με ενοχλούν αυτά “τα καλλιστεία”. Δεν είναι κριτήριο, αν συμφωνούσαμε πάντοτε αλλά τίμησε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς για το προσφυγικό ανέφερε πως «η ΝΔ παραπλάνησε προεκλογικά» για ψηφοθηρικούς λόγους. Ωστόσο τόνισε πως σήμερα «παρά την άτσαλη διαχείρισή της πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά και αυτό πρέπει να υποστηριχθεί».

Καταλήγοντας, όταν ρωτήθηκε για τις εσωκομματικές διεργασίες, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «το συνέδριο θα γίνει λίγο πριν το Πάσχα». Σχετικά με την εκλογή του από τη βάση είπε πως αρχικά θα πρέπει να καθοριστεί η βάση και με αυτό το δεδομένο είναι μια πρόταση «που για το μέλλον τη βλέπω με συμπάθεια». «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό, πρωτοποριακό κόμμα και η πολιτική του γεωγραφία είναι από την αριστερά της αριστεράς ως το χώρο του δημοκρατικού κέντρου. Δεν χρειάζομαι τέτοιου τύπου νομιμοποίηση όπως η εκλογή από τη βάση. Δεν πιστεύω ότι είναι κάτι καλό το “ανοίξαμε και σας περιμένουμε” ή να ψηφίζουν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων. Δεν πιστεύω στις απροσδιόριστες βάσεις των κομμάτων. Διαφωνώ κάθετα με το μοντέλο “μπάτε σκύλοι αλέστε”. Όταν η βάση είναι καθορισμένη όμως στο μέλλον είναι μια άποψη που την βλέπω με συμπάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.