Μήνυμα προς τους δανειστές αλλά και την αντιπολίτευση έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως «είναι καιρός να αποδείξουν όλοι τόσο σε Ελλάδα και Ευρώπη ότι δουλεύουν για την λύση κι όχι για να ταπεινώσουν ή να υποτάξουν έναν ολόκληρο λαό». «Αν αυτό θέλουν να ξέρουν θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Κι αυτό δεν είναι απειλή αλλά διαπίστωση», τόνισε, εκτιμώντας ωστόσο πως «παρά τις αντίξοες συνθήκες, τώρα είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη συμφωνία».

Ads

«Μετά τη χθεσινή απόφαση για μεταφορά των πληρωμών του ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, είναι σαφές προς όλους ότι κανένας δεν επιθυμεί τη ρήξη και ο χρόνος λιγοστεύει για όλους», προειδοποίησε και πρόσθεσε πως «στο δρόμο προς την τελική ευθεία θα ακουστούν πολλά, χρειάζεται όμως ψυχραιμία και πολιτική και κοινωνική στήριξη». Απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης τους ζήτησε να πάρουν θέση και να πουν «αν καλούν την κυβέρνηση να υπογράψει τη συμφωνία δανειστών ή να την απορρίψει». Ο Αλέξης Τσίπρας τους ζήτησε να εγκαταλείψουν την στρατηγική της σκοπιμότητας και της κινδυνολογίας και να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια. 

«Οφείλω να ομολογήσω ότι η εισήγηση που μου παρέδωσε ο Γιούνκερ με εξέπληξε δυσάρεστα. Δεν θα φανταζόμουν ότι θα μας παρέδιδαν μία πρόταση που δεν θα λάμβανε υπόψη τις διαπραγματεύσεις στα Brussels Group. Δεν φανταζόμουν ότι η πρόθεση για λύση θα φάνταζε αδυναμία, όπως επίσης ότι μετά από 5 χρόνια καταστροφικού μνημόνιου ότι κάποιος θα φανταζόταν ότι Έλληνας βουλευτής θα ψήφιζε αυτά τα μέτρα», είπε, σημειώνοντας πως «οι προτάσεις των θεσμών είναι μη ρεαλιστικές και αποτελούν βήμα πίσω στις διαπραγματεύσεις».

Ολόκληρη η ομιλία

Σχετικά με τον «οικονομικό στραγγαλισμό» που δέχεται η χώρα, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν πρόκειται για νομικό ή πολιτικό ζήτημα. Ο οικονομικός στραγγαλισμός μιας χώρας αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης που αφήνει ερωτηματικά για το μέλλον της Ευρώπης». «Είναι καιρός να αποδείξουν όλοι τόσο σε Ελλάδα και Ευρώπη ότι δουλέψουν για την λύση κι όχι για να ταπεινώσουν ή να υποτάξουν έναν ολόκληρο λαό. Αν αυτό θέλουν να ξέρουν θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Κι αυτό δεν είναι απειλή αλλά διαπίστωση. Ο λαός μας καλεί να μην υποκύψουμε στις παράλογες απαιτήσεις και τους εκβιασμούς», τόνισε και πρόσθεσε: «Επιλέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό».

Ο πρωθυπουργός για την πορεία των διαπραγματεύσεων είπε πως «παρά το μεγάλο πισωγύρισμα της Πέμπτης, είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη συμφωνία». «Μετά τη χθεσινή απόφαση για μεταφορά των πληρωμών του ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, είναι σαφές προς όλους ότι κανένας δεν επιθυμεί τη ρήξη και ο χρόνος λιγοστεύει για όλους», τόνισε.

Ads

Αναφερόμενος στους άξονες της ελληνικής πρότασης για μια οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη συμφωνία είπε πως αυτοί είναι έξι:

  • 1ον: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν γίνει αποδεκτά,
  • 2ον: απομείωση – αναδιάθρωση στο χρέος,
  • 3ον: προστασία των συντάξεων και των μισθών,
  • 4ον: αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνίας,
  • 5ον: τέλος στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και
  • 6ον: ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία.

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «όσο πηγαίνουμε προς την τελική συμφωνία θα ακουστούν πολλά αλλά χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση και σωφροσύνη αλλά και κοινωνική και πολιτική στήριξη για την επίτευξη του στόχου και κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει την εθνική προσπάθεια να εγκαταλείψει αυτές τις κρίσιμες στιγμές τη γραμμή της σκοπιμότητας και της κινδυνολογίας». «Θέλω τέλος να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό πως πέρα από περήφανος πρέπει να είναι και ήσυχος γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λυγίσει σε παράλογες απαιτήσεις αλλά και η υπομονή και επιμονή μας, η αντοχή μας στη διαπραγμάτευση, σύντομα θα φέρει καρπούς. Θα υπερασπιστούμε με τον καλύτερο τρόπο το δικαίωμα ενός λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια και σε συνθήκες που δίνουν προοπτική ευημερίας προόδου, και προκοπής. Να ζήσει σε συνθήκες ελπίδας και είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε». 

Δείτε τις ομιλίες όλων των πολιτικών αρχηγών:

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

 

«Δεν υπάρχει προοπτική νέου μνημονίου για μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την δευτερολογία του, προσθέτοντας πως «διαπραγματευόμαστε σκληρά προκειμένου να τελειώνουμε με τους λογαριασμούς σας, να τελειώνουμε με τα μνημόνια και δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψουμε συμφωνία που δεν θα βγάζει τη χώρα στις αγορές μέσα από την αναδιάρθρωση του χρέους, που είναι και το διακύβευμα». 

«Από τις τοποθετήσεις Σαμαρά, Θεοδωράκη και Βενιζέλου διαπιστώνω ότι υπάρχει μία προσδοκία που τις συνδέει: ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε νέο μνημόνιο. Και μάλιστα θα το υπογράψει η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που αναδείχθηκε ενάντια στη λογική των μνημονίων. Καταλαβαίνω τη λογική σας και την προσπάθεια να μην αναλάβετε τις ευθύνες σας, αλλά μην προσδοκάτε άδικα. αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο. Και αν δίνουμε μία σκληρή μάχη είναι γιατί δεν συνηθίζουμε να υπογράφουμε ότι σας έφερναν, όπως εσείς κάνατε», τόνισε και πρόσθεσε: «προσπαθούμε να κλείσουμε τους δικούς σας λογαριασμούς, τις δικές σας δεσμεύσεις, τις δεσμεύσεις από τα μνημόνια που υπογράψατε. Αγωνιζόμαστε ταυτόχρονα να δώσουμε προοπτική μέσω της αναδιάρθρωσης του χρέους».

«Θα συνταχθείτε μαζί μας στην εθνική προσπάθεια απαιτώντας αναδιάρθρωση ή με τους δανειστές που ζητούν περισσότερα πλεονάσματα, δηλαδή αφαίμαξη και του ιδιωτικού τομέα για τον οποίο υποτίθεται ότι νοιάζεστε», ρώτησε και πρόσθεσε: «συντάσσεστε με την εθνική γραμμή να μην γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο. Βοηθά αυτό την κυβέρνηση στην διαπραγματευτική της προσπάθεια».

«Σήμερα είδαμε τον αντιμνημονιακό Σαμαρά που είχαμε ξεχάσει. Καταγράφω στα θετικά την άρνησή σας να δεχθείτε την πρόταση των θεσμών ως έχει. Με βοηθάει. Και καταγράφω αυτό που είπατε για τον ΦΠΑ στα νησιά. Στον επόμενο διαπραγματευτικό γύρο θα πω πως αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να τον αυξήσουμε, εγώ δεν μπορώ να πάω πέρα από αυτό. Καταγράφω τη θέση σας. Αλλά όταν ο κ. Χαρδούβελης έστελνε το mail δεν σας είχε ρωτήσει; Διότι κάνετε ένα σφάλμα: συγκρίνετε  την πρόταση των δανειστών με την πρόταση που εσείς κάνατε! Αυτό είναι άσκοπο διότι θα δείτε ότι είναι σχεδόν ταυτόσημη. Η πρόταση των δανειστών είναι χαμηλότερη κατά 8 δις ως προς τα πλεονάσματα των 2 επόμενο ετών. Στο mail προβλέπατε την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά και την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Την κατάργηση του ΕΚΑΣ πρώτος την έφερε ο Υπουργός σας, ο κ. Στουρνάρας. Άρα τι έκαναν οι δανειστές; Περιέλαβαν όλες τις προτάσεις που εσείς κάνατε και διαπραγματευόσαστε».

Σχετικά με την κρητική που δέχτηκε από τον Αντώνη Σαμαρά για την «ιερή αγελάδα» του δημοσίου απάντησε:  «Ποια είναι η ιερή αγελάδα; Μήπως οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το θράσος να λέει ότι είναι μονομερής ενέργεια και θα μας θέσουν εκτός διαπραγμάτευσης οι δανειστές;». Σχετικά με τους ισχυρισμούς του Αντώνη Σαμαρά πως η ΝΔ προστατεύει τον ιδιωτικό τομέα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «30% ανεργία, λουκέτα στις επιχειρήσεις, παγωμένο ΕΣΠΑ. Έτσι προστατέψατε τον ιδιωτικό τομέα;».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην «καταληκτική ημερομηνία της 14ης Ιουνίου» όπως την χαρακτήρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είπε πως «ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει τότε». «Μας βάλατε ένα όρο: την 14η Ιούνη. Γιατί; Προφανώς γιατί είναι η ημερομηνία που κλείνει για λίγες μέρες η γερμανική Βουλή. Αυτό το θέμα δεν μου το έθεσε ούτε η κ. Μέρκελ στις μεταξύ μας συναντήσεις και μου το θέτετε εσείς μέσα στην ελληνική Βουλή; Θέλω να σας ενημερώσω ότι χρονικό όριο στη  διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Χρονικό όριο θα είναι η επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας

«Χρειάζεται να πιάσουμε στόχους, αλλά δεν θέλουμε να ρίξουμε τα βάρη στους φτωχούς, στους μεροκαματιάρηδες στους ανθρώπους που υπομένουν όλα τα βάρη. Γιʼ αυτό έχουμε αναδιανεμητική λογική. Για τον ΦΠΑ πράγματι χρειάζεται να αυξήσουμε τα έσοδα. Το μεγάλο θέμα είναι η εισπραξιμότητα. Γιʼ αυτό τα μοντέλα που καταθέσαμε προβλέπουν αύξηση εισπραξιμότητας. Καταθέσαμε μείωση 2% στο ρεύμα και στην εστίαση και αύξηση στα ξενοδοχεία που δεν  ξεπερνά τον μέσο όρο της Ε.Ε.».

Η τριτολογία του πρωθυπουργού
 

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα