Τριάντα πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την επίσημη ενημέρωση, διατηρώντας σταθερό τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, καθώς συνήθως καθημερινά ανακοινώνονται 30 με 35. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων φτάνει πλέον στα 530. Εξ αυτών 98 έχουν απροσδιόριστη πηγή.

Ads

Ακόμη ανακοινώθηκε πως 100 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 18 είναι διασωληνωμένοι. Όπως επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας πολλοί από αυτούς που νοσηλεύονται θα διασωληνωθούν, ενώ 79% έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και 47% του  συνόλου των νοσηλευομένων – και στις ΜΕΘ – είναι μεγάλης ηλικίας, άνω των 65 ετών. Περιμένουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, σημείωσε και πρόσθεσε πως τα σοβαρά κρούσματα αντικατοπτρίζουν έναν εχθρό που δεν σέβεται ηλικίες αλλά τους προσβάλλει όλους. «Κανείς δεν είναι 100% ασφαλής», είπε και πρόσθεσε: «Το ίδιο λέμε για τη γρίπη αλλά εδώ δεν υπάρχει εμβόλιο. Κανείς δεν έχει ακόμη ανοσία. Έχουμε να κάνουμε με έναν ύπουλο εχθρό. Δεν σέβεται σύνορα, ηλικίες και όσους δεν τον υπολογίζουν». 

Επιπλέον, ανακοινώνοντας τα θύματα επιβεβαίωσε τους 13 θανάτους, τρεις στην Αθήνα το Σάββατο και ακόμη τέσσερις το προηγούμενο 24ωρο, ωστόσο δήλωσε πως μεταξύ των θυμάτων υπάρχει μόνο μια γυναίκα, αν και οι πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν πως οι γυναίκες είναι δύο, μία 93χρονη γυναίκα, η οποία νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, και μία 94χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στην κλινική «Παμμακάριστος». Μιλώντας σε δραματικούς τόνους και συγκινημένος είπε πως «του χρόνου, με έναν τέτοιο ταχύτατα διαδιδόμενο ιό, είναι αδύνατο να τους έχουμε όλους μαζί μας». «Η επιδημία θα αυξηθεί, θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε, να μη βγει εκτός των προβλέψεών μας και αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων μας. Είμαστε στην αρχή, αλλά έχουμε κερδίσει χρόνο», σημείωσε, ενώ χωρίς να διευκρινίζει σε τι και σε ποιους ακριβώς αναφέρεται είπε απευθυνόμενος προς όλους: «Σεβαστείτε τους νεκρούς, σταματήστε τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τους νεκρούς». 

Ανέφερε ακόμη πως ένα από τα κύρια σημεία διασποράς της νόσου θα είναι τα νοσοκομεία, επιβεβαιώνοντας όσα έχουν καταγγελθεί εδώ και πολλές ημέρες για το διάτρητο σύστημα ελέγχου που είχε ως αποτέλεσμα πολλά νοσοκομεία να μετατραπούν σε «βομβες» της επιδημίας του κοροναϊού. «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και έχω παραδείγματα από τα δικά μας νοσοκομεία, όπου ορισμένου καταλύουν την καραντίνα και διασπείρουν τον ιό μέσα στις νοσοκομειακές δομές, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο πρόληψης», ανέφερε. Σχετικά με τις καταγγελίες των γιατρών για μεγάλες ελλείψεις σε προστατευτικό υλικό αλλά και για το έγγραφο του ΕΟΔΥ, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, και δίνει οδηγίες στους νοσοκομειακούς για το πως θα πρέπει να κινούνται λόγω έλλειψης των εν λόγω υλικών, δήλωσε πως η προστασία των γιατρών και νοσηλευτών είναι υψίστης σημασίας. Οι οδηγίες τους ΕΟΔΥ είναι σωστή πρακτική είπε και συμπλήρωσε πως «δεν είναι αδυναμία αλλά προετοιμασία για τα χειρότερα».