Σε μια, «στρογγυλεμένη», μεν, σαφή, δε, επιβεβαίωση της ορθότητας του αιτήματος του μαθητικού κινήματος και της εκπαιδευτικής κοινότητας για άνοιγμα των σχολείων με μέτρα ουσιαστικής προστασίας από την πανδημία, κυρίως με αποσυμφόρηση των τάξεων, προχώρησε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ανακοίνωση του νέου lockdown το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ads

Ειδικότερα, ο καθηγητής σημείωσε ότι «η συμβολή των παιδιών για τον κορωνοϊό στην κοινότητα μετά την ηλικία των 10-12 αυξάνει σημαντικά».

Πρόκειται για μια «ηχηρή» παραδοχή, η οποία αντικειμενικά «αδειάζει» το κυβερνητικό αφήγημα ότι «στο σχολείο δεν κολλάει» και που έρχεται μερικά μόλις 24ωρα μετά την αποκάλυψη, ότι η κυβέρνηση ξέρει την πραγματικότητα για τη συμβολή των σχολείων στη διασπορά της πανδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν επισήμως 709 κρούσματα σε παιδιά, αριθμός που αποτελεί περίπου το  1/4 από την αρχή της πανδημίας.

Η δήλωση Τσιόδρα έρχεται επίσης μετά το επίσης «άδειασμα» της κυβέρνησης από την καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Μαρία Τσολιά, η οποία μίλησε στην εκπομπή του Open TV «Ώρα Ελλάδος» για την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού και τη μετάδοση του ιού στα παιδιά. Όπως τόνισε η κυρία Τσολιά, «τα παιδιά ασφαλώς μπορεί να κολλήσουν τον ιό και ασφαλώς μπορούν να τον μεταδώσουν».

Όλα αυτά την ώρα που μέχρι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση ισχυριζόταν το αντίθετο. Κατά την ανακοίνωση του lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ισχυρίστηκε πως από τα στοιχεία προκύπτει πως δεν υπάρχει διασπορά του ιού στους μαθητές, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο για κλείσιμο οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, ούτε και στις δύο περιοχές που τέθηκαν σε καθολικό lockdown. Και ενώ το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμενε πως στα σχολεία «δεν κολάει», προκαλώντας μάλιστα και το γέλιο στους δημοσιογράφους, λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα της ίδιας ημέραςο Νίκος Χαρδαλιάς στην ανακοίνωση για τα μέτρα που θα επιβληθούν σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες ενημέρωσε πως τα λύκεια θα κλείσουν και τα μαθήματα θα γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ads

Μετά από όλα αυτά, την Πέμπτη, ο Σ. Τσιόδρας τόνισε ότι « επιτροπή διχάστηκε για την παραμονή των ανοιχτών σχολείων» και πρόσθεσε: «Η συμβολή των παιδιών για τον κορωνοϊό στην κοινότητα μετά την ηλικία των 10 – 12 αυξάνει σημαντικά. Το ότι παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν κρούσματα. Αποφασίσαμε συνέχιση της εκπαίδευσης, για να αποφύγουν τις ψυχικές συνέπειες στα παιδιά. Τα δεδομένα στην Ελλάδα είναι καλά. Τα παιδιά θα είναι ο πρώτος πληθυσμός που θα επανέλθει στην κανονικότητα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το πέρασμα των Γυμνασίων και Λυκείων στην τηλεκπαίδευση και τη συνέχιση της λειτουργίας με φυσική παρουσία της Α’ Βάθμιας εκπαίδευσης (βρεφικοί – παιδικοί σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά) και όλων των βαθμίθων της Ειδικής Αγωγής.