Ότι θα κατατεθεί από την κυβέρνηση ευνοϊκή ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών, μόλις πάρει την ευρωπαϊκή έγκριση, δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης. Το νομοσχέδιο του υπουργείου με ρυθμίσεις για ζωοτροφές, τρόφιμα και προστασία των ζώων έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, από τους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ads

Σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης, αναφέρθηκαν στην απόγνωση χιλιάδων αγροτών, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ζητώντας να κατατεθεί άμεσα σχετική πρωτοβουλία.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε ότι γίνεται προσπάθεια από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να λυθεί το πρόβλημα με ρύθμιση που θα είναι άρτια, για να μην χαρακτηριστεί παράνομη από την ΕΕ, και επιβληθεί στην Ελλάδα νέο πρόστιμο.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του νομοσχεδίου Δημήτρης Κοδέλας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ευάγγελος Αποστόλου, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για εξοντωτική υπερφορολόγηση των αγροτών και για απαράδεκτη καθυστέρηση στη λύση του προβλήματος με τα κόκκινα δάνεια. Επίσης, τόνισαν ότι υπάρχει κίνδυνος χιλιάδες από αυτούς, να βρεθούν εκτός παραγωγής.

Ads

Ο Αθ. Τσαυτάρης, απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι «τα κόκκινα δάνεια, δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την Τράπεζα Πειραιώς. Αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έχουν μείνει στην παλαιά ΑΤΕ, ας το πούμε στο ‘κακό’ κομμάτι της ΑΤΕ, που δεν πέρασε στην Τράπεζα Πειραιώς».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Δάνης Τζαμτζής, χαρακτήρισε τα κόκκινα δάνεια «θηλιά στον λαιμό των αγροτών», ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής τόνισε την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο.

Για απαράδεκτη καθυστέρηση που έχει αποτέλεσμα την δήμευση και υποθήκευση της περιουσίας χιλιάδων αγροτών έκανε λόγο ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Μωραϊτης, κάλεσε τους αγρότες να μην υπογράψουν την άρση ασυλίας των σπιτιών τους. Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, έκανε λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην λύση του προβλήματος με τα κόκκινα δάνεια

Από την πλευρά τους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης και του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, εξαπέλυσαν επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για εύκολη κριτική και για ωραιοποιημένες προτάσεις χωρίς αντίκρισμα που έχουν μόνο ψηφοθηρικές σκοπιμότητες.

Ο Μ. Βορίδης ζήτησε επίσης από τον υπουργό περαιτέρω διευκρινίσεις και αποσαφηνίσεις σε ότι αφορά διατάξεις για τα ζώα, ιδιαίτερα για τους ακρωτηριασμούς, την άδεια εκτροφής τους και τα ζωολογικά πάρκα.