Για την κυβέρνηση αποτελεί μέσο, όχι σκοπός η έξοδος στις αγορές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Βουλή στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο. Η έξοδος στις αγορές εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική για επιστροφή στην ανάπτυξη και απαλλαγή από τα μνημόνια, σημείωσε, «εν αντιθέσει με τη στρατηγική ΝΔ και Πασοκ, οι οποίοι δεν είχαν καμία διαβεβαίωση για απομείωση του χρέους, αλλά είχαν δεσμευθεί για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα», όπως σημείωσε.

Ads

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια του φορολογικού νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε πως η κυβέρνηση «θα ξαναβγεί στις αγορές με σοβαρό επιτόκιο και θα καταφέρει να μειώσει την επιτήρηση».  Μάλιστα, σημείωσε πως τα επιχειρήματα που ακούγονται σχετικά με την πρόσφατη έξοδο στις αγορές «ξεπερνάνε την οικονομική επιστήμη». «Δεν είναι σοβαρό να συγκρίνουμε το τι γίνεται σήμερα με το έγινε το  2014, ούτε να συγκρίνουμε την Ελλάδα με χώρες που δεν είναι σε πρόγραμμα, όπως η Πορτογαλία ή η Κύπρος», υποστήριξε.

Ταυτόχρονα, τόνισε τη διαφορά ανάμεσα στη σημερινή έξοδο στις αγορές και στην έξοδο που είχε πραγματοποιηθεί το 2014 επί Αντώνη Σαμαρά. Όπως είπε, η στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν η εξής: «δεν ζητάμε τίποτα για το χρέος, αφού το χρέος είναι βιώσιμο, και δεσμευόμαστε σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μετά βγαίνουμε στις αγορές».

Υποστήριξε δε, πως η στρατηγική αυτών των κυβερνήσεων «απέτυχε εκ των πραγμάτων. Και δεν πείσατε τον μεσαίο χώρο να σας ψηφίσει, και δεν πήρατε την αξιολόγησή σας και δεν πετύχατε το success story για το οποίο επαίρεστε».

Ads

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η σημερινή δοκιμαστική έξοδο στις αγορές εκ μέρους της κυβέρνησης, εν αντιθέσει με την έξοδο του ’14, εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική απαλλαγής από τα μνημόνια.

«Στο τέλος ο ελληνικός λαός δεν θα θυμάται ούτε τη δική μας ούτε τη δική σας έξοδο. Θα θυμάται τη στρατηγική του στόχου να βγει η χώρα από το μνημόνιο, να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξης και να βγει κερδισμένος ο ελληνικός λαός και τα στρώματα τα οποία εσείς είχατε και έχετε στο περιθώριο», δήλωσε ο υπουργός.

«Χαίρομαι που έχει αλλάξει το κλίμα υπέρ του φίλου μου του Βαρουφάκη»

Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, δήλωσε σκωπτικά πως «χαίρομαι για το φίλο μου», αφού, όπως υποστήριξε, έχει αλλάξει το κλίμα και από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που «ακούνε τα λόγια του πλέον με θρησκευτική ευλάβεια, αλλά και από την πλευρά των ΜΜΕ που αναπαράγουν τόσο πολύ όσα λέει».

«Τις τελευταίες δύο βδομάδες είχα ανησυχία για το φίλο μου το Βαρουφάκη», δήλωσε, προσθέτοντας πως «είχα μείνει με την εντύπωση πως και η αντιπολίτευση και οι εφημερίδες τον θεωρούσαν υπεύθυνο για την καταστροφή της Ελλάδας και ότι πρέπει να γίνει εξέταση για την εποχή του. Πλέον έχει αλλάξει το κλίμα για το φίλο μου».

Γ. Χουλιαράκης: Επόμενη έξοδος στις αγορές πριν το τέλος του χρόνου

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να δοκιμάσει και πάλι τις αγορές μέχρι το τέλος του 2017.

Όπως είπε η έξοδος στις αγορές είναι μια μακρά διαδικασία, που το 14’ ήταν πλήρως αποτυχημένη. «Το αν αυτή είναι επιτυχημένη θα κριθεί το επόμενο διάστημα και έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι αυτό θα επιτραπεί να γίνει πριν το τέλος του χρόνου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, χαρακτήρισε πετυχημένη την έξοδο στις αγορές, αφού αφενός έγινε μέσα στον Ιούλη (όταν τα επενδυτικά κεφάλαια είχαν αποσυρθεί για τις καλοκαιρινές διακοπές), αφετέρου οι επενδυτές εμπιστεύθηκαν την οικονομία, παρά την έκθεση του ΔΝΤ που χαρακτήρισε το χρέος μη βιώσιμο.

Η ομιλία του Ευ. Τσακαλώτου: