Θετική χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τη θέση του ΔΝΤ για το χρέος (όπως αυτή καταγράφεται στην έκθεση που συνέταξε το Ταμείο). Οσο για την εμμονή του Ταμείου σε περικοπές των συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου και κατάργηση φοροαπαλλαγών, όπως αυτές εκφράστηκαν στην έκθεση της Ντέλιας Βελκουλέσκου, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως οι θέσεις αυτές «δεν αποτελούν έκπληξη και οι διαφωνίες είναι γνωστές».

Ads

«Καλωσορίζουμε την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρέος, καθώς τονίζει, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο, όπως επίσης και την αναγκαιότητα σημαντικής απομείωσης του χρέους», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Ωστόσο πρόσθεσε πως «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Υπενθυμίζεται ότι τα μεν εργασιακά προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση, το δε ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν ήδη κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης».

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ ολοκλήρωσε χθες τις επαφές του στην Αθήνα στο πλαίσιο της κατάρτισης της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του.

Ads

Στο προκαταρκτικό πόρισμα, το Ταμείο ζητεί να υπάρξει από τους Ευρωπαίους περαιτέρω ελάφρυνση -πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εξετάζεται- του χρέους, όπως και να υποστηρίξει πλήρως η Ευρώπη την Ελλάδα στο προσφυγικό. Την ίδια ώρα, όμως, το Ταμείο επαναφέρει στο προσκήνιο τις γνωστές του θέσεις, ζητώντας νέα μείωση στις συντάξεις και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.