Σε μία καταρχήν συμφωνία στους βασικούς πυλώνες του μείγματος πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα το 2018 και μετά κατέληξε σήμερα το Eurogroup, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Αυτό ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας.

Ads

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η επί της αρχής συμφωνία βασίζεται στη στρατηγική που χαράχτηκε στο Eurogorup του Φεβρουαρίου, ότι δηλαδή παράλληλα με τα περιοριστικά μέτρα, θα νομοθετηθούν θετικά μέτρα που θα ανακουφίσουν την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η σημερινή καταρχήν συμφωνία είναι το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού που όπως όλοι οι συμβιβασμοί περιλαμβάνει στοιχεία που δεν ικανοποιούν και άλλα που ικανοποιούν την ελληνική πλευρά και ειδικότερα τον ελληνικό λαό.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, η επί της αρχής συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα στην οποία κατέληξε το σημερινό Eurogoup αφορά θετικά μέτρα το 2019, ύψους 1% του ΑΕΠ και το 2020, ύψους 1% του ΑΕΠ και παράλληλα περιοριστικά μέτρα στις συντάξεις το 2019 , ύψους 1% του ΑΕΠ και μέτρα σε φόρους το 2020 , ύψους 1% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ παράλληλα θα νομοθετηθούν και τα αντισταθμιστικά – θετικά μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν αν η Ελλάδα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Σχετικά με το πακέτο των θετικών μέτρων, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το 2019 θα φτάνει τα 1,8 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει μέτρα κυρίως από τη μεριά των δαπανών που θα αντιμετωπίζουν την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση, καθώς και μέτρα και ενέργειες που θα συμβιβάζονται με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, για τη συμβολή των συνταξιούχων στα φάρμακα, αλλά και ένα επενδυτικό πακέτο.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Συμφωνία στο Eurogroup με βάση το σχέδιο «ένα συν ένα»

Σχετικά με τα θετικά μέτρα το 2020, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα είναι από τη μεριά των φόρων με αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως στο φόρο εισοδήματος. Αυτά τα μέτρα ανακούφισης κατά κάποιο τρόπο θα αντισταθμίσουν τα περιοριστικά μέτρα και θα δημιουργήσουν τη βάση για ένα κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Τέλος, όσον αφορά τα εργασιακά, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 θα επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις, με την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.