Με την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου ολοκληρώθηκε η εσωκομματική προετοιμασία για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα τελευταία 17 προαπαιτούμενα – του πολυνομοσχεδίου, που η κατάθεσή του στη Βουλή αναμένεται το αργότερο έως αύριο, Πέμπτη, και αναμένεται να περάσει από την Ολομέλεια την Κυριακή το απόγευμα.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτά «είναι τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης τόνισε ότι «αυτή η διαπραγμάτευση ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων πέντε χρόνων».

Κοινοβουλευτική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ ανέφερε ότι «το κλίμα που αποτυπώνεται από τις τοποθετήσεις των περίπου 20 βουλευτών που πήραν τον λόγο, είναι ότι παρά τις δυσκολίες και τις φορολογικές πιέσεις που έχει το νομοσχέδιο, είμαστε αισιόδοξοι γιατί ανοίγει ο ορίζοντας για να έχουμε ανάκαμψη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης»..
Κατά την ίδια πηγή, η αισιοδοξία αυτή πηγάζει και από την προοπτική μιας καλής διευθέτησης του χρέους που καθιστά ορατή την έξοδο από το 2017 στις αγορές, ενώ παράλληλα στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε η εκτίμηση ότι «η ΝΔ έχει εκτεθεί από τη στάση της την τελευταία περίοδο και την εμμονή της να ζητά εκλογές».

Σημαντικό μέρος των διευκρινιστικών ερωτήσεων που έθεσαν οι βουλευτές αφορούσαν στον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης και πώς θα λειτουργεί. Η απάντηση από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών ήταν ότι δεν θα χρειαστεί ενεργοποίηση του «κόφτη».

Ads

Ως προς το ζήτημα της έμμεσης φορολογίας, διαπιστώθηκε πως οι φόροι είναι κατανεμημένοι σε τρία χρόνια και «μολονότι δεν είναι ευχάριστοι, αποφύγαμε τα χειρότερα», όπως θα ήταν η αύξηση του ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού στο 23%, κάτι που θα επιβάρυνε υπέρμετρα το σύνολο των νοικοκυριών, όπως τονίστηκε.

Οι βουλευτές ενημερώθηκαν για το νομοθετικό σχεδιασμό που ήδη εκπονείται και επισπεύδεται -γι’ αυτό και η Βουλή δεν θα λειτουργήσει με θερινά τμήματα, αλλά θα λειτουργήσει κανονικά- με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, την ανάπτυξη και τη βελτίωση των εσόδων. Η κυβέρνηση προσδοκά τα νομοθετήματα να αποδώσουν καρπούς τους επόμενους μήνες, προκειμένου στο τέλος του χρόνου «να μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί κάποιους φόρους».

Ανάμεσα στα νομοσχέδια αυτά είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο νόμος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο νόμος για το λαθρεμπόριο, τις αδήλωτες καταθέσεις(στόχος η επίτευξη εσόδων χωρίς όμως αμνήστευση), και την κοινωνική οικονομία.

Ως προς το σκέλος των κόκκινων δανείων, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είπε στους βουλευτές ότι εκτός από την προστασία των στεγαστικών δανείων για την πρώτη κατοικία που έχει ήδη εξασφαλιστεί, εξασφαλίζεται επιπλέον και το 93% των δανείων (επιχειρηματικά, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταναλωτικά) που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Τους βουλευτές ενημέρωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και οι Θοδωρής Δρίτσας (υπουργός Ναυτιλίας) και Γιάννης Τσιρώνης (αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος), καθώς στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις της αρμοδιότητας τους.

Στην κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ εισηγητής θα είναι ο Κώστας Σπαρτινός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Σωκράτης Φάμελλος.