Μία πολιτική συμφωνία σε όλο το πακέτο θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

Ads

Σε συνέντευξή του στον ANT1, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μόνο για το αφορολόγητο αλλά και για θετικά πράγματα που θέλει να πραγματοποιήσει. «Να περιμένουν όλοι το τελικό πακέτο», είπε χαρακτηριστικά. 

Για ακόμη μια φορά εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΔΝΤ κατηγορώντας το ταμείο ότι παίζει blame game με την Ελλάδα και τονίζοντας ότι δεν συγχωρείται να ροκανίζει το χρόνο. 

Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ταμείο δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις ή να δείξει ευνοϊκή μεταχείριση προς την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «δεν ζητώ ιδιαίτερη μεταχείριση. Ζητώ να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση». 

«Μπορώ να ζητήσω από την κ. Λαγκάρντ να μην αναφέρεται σε αμφισβητήσιμες μελέτες που λένε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ το 2018 όταν σήμερα είναι 2% χωρίς να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη;», σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Ads

«Δεν μπορεί να ζητά από εμάς μέτρα τώρα και από τους Ευρωπαίους για το χρέος να λέει αργότερα. Θέλουμε το ΔΝΤ να πάρει μια δίκαιη απόφαση. Δεν συγχωρείται να μην ξεκαθαρίζει ποια είναι η θέση του και οι προϋποθέσεις», υπογράμμισε και ανέφερε ξανά ότι το ταμείο ζητά μέτρα βασισμένο σε λάθος στοιχεία. 

Τη στάση του ΔΝΤ απέδωσε σε εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο «γιατί μπήκε σε ένα πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση χρέους και τώρα ο Τόμσεν θέλει να τους πείσει ότι φταίει η Ελλάδα».

Εκτίμησε ότι η θέση της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι ίδια με την ελληνική σε σχέση με τα μέτρα που ζητεί το Ταμείο. «Θεωρώ ότι η Κομισιόν προσπαθεί να ισορροπήσει απαιτήσεις που θέλουν το ΔΝΤ οπωσδήποτε μέσα και των νέων μέτρων που θέλει το ΔΝΤ» ανέφερε.

Διέψευσε τέλος ότι έχει λάβει τελεσίγραφο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός 48 ωρών. Δεν θέλησε να δώσει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξηγώντας ότι «δεν μπορώ να προσδιορίσω τον χρόνο γιατί θα μου δέσει τα χέρια».