Το γάντι στο ΔΝΤ πετά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το μπαράζ των διαρροών που φέρουν το Ταμείο να απορρίπτει το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, να καθυστερεί την αξιολόγηση και να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Ads

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση «δεν θα κάνει διαπραγμάτευση μέσω διαρροών», κάλεσε το ΔΝΤ «να ξεκαθαρίσει εάν αυτές οι διαρροές είναι δικές του» και προειδοποίησε πως εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση και το θέμα του χρέους σε 2 με 3 μήνες «δεν θα βγαίνει το πρόγραμμα».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο ΔΝΤ είπε: «Κατανοούμε ότι έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο δημοσιονομικό. Αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις είμαστε ανοικτοί να τις συζητήσουμε. Μας ανησυχούν όμως οι διαρροές που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες και θα θέλαμε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν αυτές είναι δικές του διαρροές. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών».

Κίνδυνος να μην βγει το πρόγραμμα

«Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε», πρόσθεσε, επισημαίνοντας: «Στο ΔΝΤ θέλουν να βγαίνουν οι αριθμοί. Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο, γιατί αν δεν γίνει αυτό, δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα».

Ads

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι εάν δεν γυρίσουμε σελίδα σε 2-3 μήνες (σ.σ. περιλαμβανομένου του θέματος του χρέους), δεν θα πετύχει το πρόγραμμα όπως θέλουμε. «Δεν είναι στόχος μας να πάμε σε ατέρμονες συζητήσεις» επεσήμανε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν γνωρίζει το ΔΝΤ να ζητά συγκεκριμένα ποσά για τα μέτρα. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν γνωρίζει να έχει απορρίψει το ασφαλιστικό και είπε ότι ο ίδιος περιμένει τη θέση του Ταμείου.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι μένει να διευκρινιστεί αν το θέμα του χρέους θα κλείσει πριν ή ταυτόχρονα με την πρώτη αξιολόγηση. 

Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δανειστών

«Πριν από μια διαπραγμάτευση, όλοι βάζουν τον πήχη ψηλά», σημείωσε. «Πήγα σε έξι υπουργούς Οικονομικών και σε ένα Eurogroup και είδα ότι υπάρχει προδιάθεση για λύσεις. Η διαπραγμάτευση είναι σύνθετη και πολύπλοκη, γιατί υπάρχουν πολλοί παίκτες που δεν συμφωνούν όλοι μεταξύ τους», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαιώνοντας εκ νέου τις διαφωνίες που υπάρχουν στους κόλπους των δανειστών.

Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία που περιμένουν οι δανειστές, μίλησε για αναλογιστικά στοιχεία αναφορικά με το ασφαλιστικό αλλά και άλλα που αφορούν στις φορολογικές ρυθμίσεις. Υποστήριξε ότι όταν τα έχουν, θα είναι διαθέσιμα και οι δανειστές θα είναι έτοιμοι σε λίγες ημέρες να έρθουν στην Αθήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ικανοποίηση για την περιοδεία του στην Ευρώπη λέγοντας ότι έθεσε στους έξι ομολόγους του το δημοσιονομικό θέμα και εξήγησε ότι τα έσοδα έχουν πάει καλύτερα απ’ όσο περιμέναμε και («έχουμε υπέρβαση στόχου σε ταμειακή βάση κατά 1,9 δισ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά). 

«Και οι έξι υπουργοί που συνάντησα εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα και όχι να δημιουργούνται νέα. Κατανόησαν την ανάγκη να μην ξεφύγει το χρονοδιάγραμμα και να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Η άποψη αυτή εκφράστηκε και από τους θεσμούς στο Eurogroup», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.