«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, υπογραμμίστηκε ότι όλα θα τελειώσουν στις 21 Ιουνίου που είναι αυτό που θέλαμε. Στις 14 Μαΐου επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να λήξει η τεχνική συμφωνία», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Σόφια.

Ads

«Θα έχουμε ενισχυμένη παρακολούθηση που ουδεμία σχέση έχει με αξιολογήσεις, προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις. Δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα, προκειμένου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Το Εurogroup υπογράμμισε ότι μετά το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα έχει μια «ενισχυμένη παρακολούθηση», είπε ο Έλληνας υπουργός, προσθέτοντας ότι «ουδεμία σχέση έχει με την πιστοληπτική γραμμή, πόσω δε μάλλον με τις αξιολογήσεις που έχουν και προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις». Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι εφόσον δεν θα υπάρχει πρόγραμμα, δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα.

Σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική για την ελληνική οικονομία που παρουσίασε ο ίδιος σήμερα στο Eurogroup, ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε την ικανοποίηση των θεσμών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης «έλαβε πολλούς επαίνους» στο Eurogroup και υπογραμμίστηκε ότι το μείγμα των μέτρων και παρεμβάσεων που προτείνονται σε αυτό θα φέρει αξιοπιστία όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στην ελληνική κοινωνία.

Ads

Τέλος, για το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η συζήτηση συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή ως τις 21 Ιουνίου.

Eurogroup: Τον Ιούνιο η συνολική συμφωνία για έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα

Συνολική συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα θα συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Σόφια.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για την τέταρτη αξιολόγηση με στόχο να επιτύχουν συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA), ενώ σημείωσε ότι σήμερα οι θεσμοί έδωσαν «θετική» αναφορά για τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Επιπλέον, το Eurogroup χαιρέτισε τα στοιχεία για το πρωτογενές και το δημοσιονομικό πλεόνασμα που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η Eurostat με το Μ. Σεντένο να κάνει λόγο για «ενθαρρυντικά» στοιχεία, ειδικά σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η Ελλάδα στο παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά την στρατηγική ανάπτυξης που παρουσίασε σήμερα η Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε με θετικά λόγια, σημειώνοντας ότι αντικατοπτρίζει την «κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα που είναι «σημαντική» για την ανάκαμψη. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι για την μεταμνημονιακή εποχή, η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί κάποιο «διάδοχο» πρόγραμμα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής για μια «ενισχυμένη» εποπτεία. Τέλος, οι συζητήσεις αυτές θα συμπεριλάβουν και την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στο Eurogroup του Ιουνίου.

Μοσκοβισί: Γυρίζει σελίδα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη

Με θετικά σχόλια και ικανοποίηση έγινε δεκτό το «λεπτομερές» σχέδιο στρατηγικής για την ανάπτυξη της Ελλάδας, που παρουσίασε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με όσα δήλωσε, από τη Σόφια, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup.

Ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι το «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο» που παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός καλύπτει όλους τους βασικούς τομείς και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συνεχιστούν μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. Όπως σημείωσε, στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η τόνωση της παραγωγικότητας, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η προσέλκυση επενδύσεων. «Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και όλοι οι υπουργοί εκτίμησαν την παρουσίαση του Ευκλείδη» τόνισε.

«Είμαστε στην τελική ευθεία» για την έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε ο Γάλλος Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι «έχουμε διανύσει το 90% του δρόμου» και οι προσπάθειες δεν πρέπει να χαλαρώσουν μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Σε ό,τι αφορά την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, ο Πιερ Μοσκοβισί ανακοίνωσε την επόμενη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα στις 14 Μαϊου, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). «Πρέπει να εντατικοποιήσουμε και να επισπεύσουμε τις προσπάθειες. Προχωράμε, αλλά χρειάζεται ακόμα κάποια δουλειά» υπογράμμισε.

Για το πλαίσιο της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, μετά το πρόγραμμα, ο επίτροπος ανέφερε ότι πρέπει να αποφασιστεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές. Τόνισε ότι σε καμία περίπτωση ο μηχανισμός της μεταμνημονιακής εποπτείας δεν θα μοιάζει με νέο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι πρέπει να συμφωνηθεί σε ένα «ισχυρό πακέτο» για την ελάφρυνσή του, ωστόσο χρειάζεται ακόμα περισσότερη προετοιμασία.

Ο επίτροπος Οικονομίας επανέλαβε ότι στόχος είναι οι συνολικές αποφάσεις να ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο. «Στις 20 Αυγούστου, το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει και παράλληλα θα σηματοδοτήσει το τέλος της χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα» τόνισε. «Γυρίζει σελίδα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη» συμπλήρωσε ο κ. Μοσκοβισί και κατέληξε: «Μαζί καταφέραμε να χτίσουμε ένα success story για την Ελλάδα».