«Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να ρίξει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με αφορμή δημοσιεύματα για τηλεφώνημα του πρώην πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Ν.Δ., στο οποίο φέρονται να συζήτησαν τη στάση της Ν.Δ. στο πολυνομοσχέδιο.

Ads

Μιλώντας στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης σκεφτόταν να ψηφίσει το Ταμείο. Είναι κρίμα ο κ. Σαμαράς να του αλλάζει αυτή την προοπτική». Και συπλήρωσε: «Πριν από 23 χρόνια ένας μελλοντικός πρωθυπουργός έριξε ένα πρωθυπουργό. Είκοσι τρία χρόνια μετά, νομίζω ότι θέλει να ρίξει έναν άλλο Μητσοτάκη, αλλά πριν γίνει πρωθυπουργός».

Συγκρατημένα αισιόδοξος για το Eurogroup 

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του Eurogroup δίνοντας έμφαση στο θέμα του χρέους, καθώς, όπως υπογράμμισε, «αν πάρουμε κάτι για το χρέος θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία. Θα είναι σήμα στις αγορές για οικονομική σταθερότητα». «Δεν θα πω τι θα δούμε στο Eurogroup στις 24 Μαΐου. Θα πω τι δεν θα δείτε. Δεν θα δείτε το υποσημείωμα ότι θα κουρέψουμε τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τα ομόλογά τους που σημαίνει ότι θα χρειαστούν πάλι ανακεφαλαιοποίηση. Ό,τι πάρουμε στο χρέος θα είναι με ορισμό, δεν θα είναι μία υπόσχεση “θα δώσουμε κάτι, αν χρειαστεί”, θα υπάρχει αυτόματος και αντικειμενικός τρόπος», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Ads

Δεν υπάρχει κίνδυνος ιδιωτικοποίησης ΔΕΚΟ 

Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο και το Ταμείο ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι τον έλεγχο ασκεί η κυβέρνηση και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ιδιωτικοποίησης ΔΕΚΟ (π.χ. ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ). «Υπάρχει ρητή αναφορά που αποκλείει την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών κοινωνικού συμφέροντος», είπε και επιπλέον κατέθεσε νομοθετική βελτίωση στην οποία αναφέρεται πως «ό,τι γίνεται θα είναι προς το συμφέρον της εταιρείας και του δημοσίου συμφέροντος». Υπενθύμισε ακόμη ότι το δ.σ. του Ταμείου υποχρεώνεται να συζητά την Έκθεσή του στη Βουλή και παρουσιάζει στη Βουλή το πρόγραμμά του, ενώ το στρατηγικό σχέδιο του Ταμείου θα εγκρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Για τη νύχτα της 12ης Ιουλίου 

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση του περασμένου καλοκαιριού, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε την συμμετοχή του πρωθυπουργού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εκείνη την ημέρα της 12ης Ιουλίου διαπραγματευτήκαμε με τον Αλέξη Τσίπρα».

«Αυτοί που λένε για δήθεν διαπραγμάτευση δεν έχουν δει τηλεόραση ούτε διαβάζουν εφημερίδες την τελευταία εβδομάδα. Δεν έμαθαν ότι οι διοικητές των τραπεζών στο Τόκιο, στο G7, μιλούσαν για να λυθεί το ελληνικό χρέος. Ο κ. Βενιζέλος δεν πείθεται και θεωρεί ότι μπορούσαμε να το πληρώσουμε με πλεονάσματα 4% και συνεχή ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή
• Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου
• Βουλή: Νέο ρεσιτάλ χυδαιότητας από τον Κασιδιάρη [ΒΙΝΤΕΟ]
• Χατζηδάκης: Κόμμα λωτοφάγων ο ΣΥΡΙΖΑ
• Μπακογιάννη: Η ΝΔ θα καταψηφίσει το Υπερταμείο και θα καταλογίσει ευθύνες
• Κόντρα Πολάκη – Βορίδη στη Βουλή [ΒΙΝΤΕΟ]
• Παπαρήγα: Αφήστε τις εφηβικές ονειρώξεις ότι η ανάπτυξη έρχεται από τις επενδύσεις

Δεν λέμε ότι όλα τα μέτρα είναι δίκαια

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση επέλεξε να πάρει πολλά μικρά μέτρα αντί απολύσεων και μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις: «Αυτό που κάναμε είναι αντί να αυξήσουμε τον ΦΠΑ από το 13% στο 23%, να κάνουμε πολλά μικρά μέτρα, που σωρευτικά κοστίζουν. Δεν λέμε ότι όλα είναι δίκαια. Μερικά μέτρα είναι δίκαια, μερικά είναι πιο ταξικά. Προσπαθήσαμε μέσα σε αυτά τα μέτρα να κρατήσουμε κάποιες ισορροπίες για να μειώσουμε τις επιπτώσεις στους πιο φτωχούς»», είπε και επέκρινε την στάση της Ν.Δ.: «Τουλάχιστον δύο στελέχη της Ν.Δ. είπαν ότι το ΔΝΤ ευνοεί την κυβέρνηση. Τι ήθελαν να πουν οι ποιητές της Ν.Δ.; Ότι έπρεπε να μειώσουμε τις συντάξεις; Ότι έπρεπε να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στη ΔΕΗ;».

Απάντηση σε ΚΚΕ και Δένδια 

Ο κόσμος αλλάζει όταν ο λαός δει ότι υπάρχει τρόπος, είπε απευθυνόμενος στο ΚΚΕ.

Ενώ απαντώντας στον Νίκο Δένδια, ο οποίος αναφέρθηκε στην φορολογία ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως μαζί ψηφίσαμε τη συμφωνία και η συμφωνία λέει μέτρα 1% του ΑΕΠ που πρέπει να πάρουμε το 2016 για εφαρμογή το 2016, 2017 και 2018. «Τι θα κάνατε εσείς;» διερωτήθηκε.

Για την έκκληση του κ. Δένδια η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για το υπερταμείο είπε: Θυμόμαστε το βράδυ της 12ης προς 13ης Ιουλίου που διαπραγματευτήκαμε ώστε το ταμείο να μην είναι μόνο στο Λουξεμβούργο, να μην είναι μόνο για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά να είναι και για επενδύσεις και όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έλεγαν «συμφωνήστε και ελάτε πίσω». Τι εννοούσατε; Έπρεπε να κάνουμε αυτή τη διαπραγμάτευση; Ή έπρεπε να έρθουμε πίσω με συμφωνία ό,τι να’ ναι;»

«Η αφήγηση της κυβέρνησης της αριστεράς συνεχίζεται», τόνισε. Πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου θα έχετε νόμο για τις επενδύσεις, την αποκάλυψη κεφαλαίων εξωτερικού, το πλαστικό χρήμα και το λαθρεμπόριο καπνικών, τόνισε προσθέτοντας ότι περνάμε στην φάση της ανάκαμψης.