Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει χρήματα να πληρώσει το ΔΝΤ τον Ιούνιο αν δεν υπάρξει συμφωνία, δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.  O συντονιστής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης επανέλαβε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να κάνει συναινέσεις για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές εφόσον είναι «οικονομικά βιώσιμη», αλλά δεν θα κάνει περικοπές στις συντάξεις. Παράλληλα προσθέτει πως μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό αλλά όχι περικοπές.

Ads

Η Αθήνα θα μπορούσε να αποδεχτεί μια συμφωνία αν ήταν βιώσιμη και αντιμετώπιζε το ζήτημα του χρέους, της χρηματοδότησης και των επενδύσεων, δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος. «Αν το έχει αυτό, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει την συμφωνία. Αν δεν το έχει αυτό το είδος συμφωνίας, δεν υπάρχει λόγος να υπογράψει κάτι που γνωρίζει πως θα αποτύχει», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Αναφορικά με την αποπληρωμή των ομαδοποιημένων δόσεων που εκκρεμούν για το τέλος Ιουνίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποιεί ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τα χρήματα και προσθέτει ότι Αθήνα έχει «στύψει κάθε σταγόνα ρευστότητας» ως τώρα για να εξυπηρετήσει το χρέος.

«Δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουμε χρήματα που δεν έχουν δοθεί από το καλοκαίρι του 2014, οπότε προφανέστατα δεν θα είμαστε σε θέση να έχουμε τα χρήματα για να το πληρώσουμε» πρόσθεσε.

Ads

Σε ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία ο υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης απάντησε: «Αυτή την στιγμή το ερώτημα αυτό πρέπει να γίνει στους Ευρωπαίους εταίρους». Όπως τόνισε, η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι διατεθειμένη «να μάθει από τα λάθη της» και αν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί μια κυβέρνηση που δεν αποτελεί το κυρίαρχο ρεύμα.

Όπως σχολιάζει το Reuters τα σχόλια του κ. Τσακαλώτου αποτελούν το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι η Ελλάδα έχει ακόμα περιθώριο για να κάνει υποχωρήσεις στους δανειστές παρά την σκληρή ρητορική έναντι των απαιτήσεων τους.