Εφικτή ακόμη και χωρίς την είσοδο στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ χαρακτήρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Ads

Μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η πρόσβαση της χώρας στις αγορές είναι εφικτή, είτε με το QE είτε χωρίς αυτό». 

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη έχει δεσμευτεί να στηρίξει τη χώρα σ’ αυτή την προσπάθεια, μέσω της δημιουργίας αποθεματικού. 

Όσον αφορά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα προόδου», καθώς «παρέχει ένα βαθμό καθαρότητας, τον οποίο δεν είχαμε πριν».

Ads

Υποστήριξε ότι το κλίμα είναι πλέον θετικό, δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα έχει καλό ρυθμό ανάπτυξης το 2017 και 2018, ενώ τόνισε ότι η χώρα θα μπορεί πλέον να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις.

Τέλος άσκησε κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η ευρωζώνη τονίζοντας ότι είναι βαθιά γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι η Ευρώπη ξεμπέρδεψε με πολιτικούς, όπως ο Βίλντερς ή η Λεπέν. «Αν συνεχίσουμε με μείωση του εθνικού εισοδήματος και με ανεργία, η Ευρωζώνη δεν θα είναι βιώσιμη» κατέληξε.