Σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στον αρχηγό της ΝΔ Κυριακο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο έφερε η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.

Ads

Την σπίθα άναψε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «βούλιαξε την οικονομία» και «έπνιξε τους πολίτες». Για να στηρίξει αυτές τις καταγγελίες ο αρχηγός της ΝΔ υποστήριξε ότι χάθηκαν πάνω από 144.000 θέσεις εργασίας από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, είπε ότι η κυβέρνηση δέχθηκε να νομοθετήσει μέτρα υφεσιακά για μετά τη λήξη του προγράμματος, εγκλώβισε χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και δέχθηκε τελικά μέτρα χωρίς ρύθμιση του χρέους.

Εντονη ήταν η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποιος απευθύνθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη φράση: «Δεν μου αρέσει να λέω για τους πολιτικούς μου αντιπάλους ότι λένε ψέματα, γι’ αυτό θα συγκρατηθώ και θα πω ότι λέτε ανακρίβειες».

Απαριθμώντας, δε, τις «ανακρίβειες» αυτές, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι:

  • Τα στοιχεία δείχνουν θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων 32.000 και αυτό είναι η καλύτερη επίδοση για το συγκεκριμένο μήνα από το 2001. Παράλληλα η ΝΔ δεν λέει τίποτα για τα εργασιακά (συλλογικές συμβάσεις, μη αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και αποτροπή του lock out) και τα όσα πέτυχε η κυβέρνηση.
  • Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν αν πιάνονται οι στόχοι και όχι αν υπάρχει υπέρβαση στόχων. Και για τα θετικά μέτρα δεν είπε τίποτα η ΝΔ.
  • Τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα και αυτό αφορά και το χρέος.
  • Δεν καθυστέρησε η κυβέρνηση τις διαπραγματεύσεις. Ακόμα και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δέχεται ότι υπήρξε πρόβλημα με Γερμανία-ΔΝΤ.

«Είστε η νόσος που έχει μπερδέψει τον εαυτό της με τη θεραπεία»

Ads

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνέχισε με εξίσου καυστικό τρόπο απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Είστε η νόσος που έχει μπερδέψει τον εαυτό της με τη θεραπεία», είπε  προσθέτοντας: «Μόνο στο μυαλό σας δεν είστε λαϊκιστές. Βλέπω συνεχώς έναν τρόπο που πολιτεύεστε, που θυμίζει τις χειρότερες εποχές της παράταξής σας». Την σκυτάλη της κόντρας πήρε στη συνέχεια η ΝΔ, η οποία μέσω «κύκλων της» έκανε λόγο για υπουργό «που τελεί σε πανικό και λέει ψέματα για το χρέος».