Στις ενστάσεις του για ενδεχόμενο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία, επέμεινε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του κόμματος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπεραμύνθηκε πάντως της πολιτικής της κυβέρνησης, που όπως τόνισε, έκανε ένα συμβιβασμό αλλά εφάρμοσε αριστερή πολιτική, παρείχε ονομαστική στήριξη στους υπουργούς ενώ δεν εξαίρεσε και τον προκάτοχό του, Γιάννη Βαρουφάκη. 

Ads

«Δεν έχουμε εγγυήσεις αλλά πρέπει να ανοίξουμε την κάθε χαραμάδα, να συζητήσουμε με την σοσιαλδημοκρατία χωρίς ποτέ να ξεχνάμε ότι είμαστε κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αυτή είναι η αρχή μας και η εμπιστοσύνη μας» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι «δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την κρίση αλλά εμείς δεν θα επιστρέψουμε στο νεοφιλελευθερισμό». 

Διαβάστε επίσης:

«Δε θα είχαμε την Εθνική Σύνταξη χωρίς τον Γ. Κατρούγκαλο, δεν θα είχαμε σώσει τους ανασφάλιστους αν δεν ήταν ο Ξανθός, δεν θα είχαμε σώσει το νόμο Κατσέλη αν δεν ήταν ο Σταθάκης. Είμαι περήφανος που περάσαμε για τις φυλακές τρίτου τύπου. Είμαι περήφανος για τη κόντρα του Ν. Φίλη με την Εκκλησία και είμαι απογοητευμένος με το πόσο λίγοι διανοούμενοι τον υποστήριξαν. Κάναμε ένα συμβιβασμό αλλά κάναμε μια αριστερή πολιτική για την παιδεία, την υγεία προς όφελος της κοινωνίας» πρόσθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και τον προκάτοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας «και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός να ήταν και ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης στη θέση του Βαρουφάκη, τα ίδια θα έλεγαν για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης, γιατί ήθελαν να αποτύχει η Αριστερά».

Τα πυρά του έστρεψε προς τον πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Κάτι πολύ βαθύ έχει αλλάξει σε αυτόν τον καπιταλισμό. Αυτό δεν το έχει καταλάβει ο Μητσοτάκης» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και λίγο αργότερα είπε: «Υπάρχει όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης  που νομίζει  ότι αν πει όλα αυτά που έλεγε το 1980 θα επιστρέψει στην εξουσία. Να τυπώσουμε αυτοκόλλητα και να τα κολλάμε στα αυτοκίνητα που να λένε “Κυριάκο ελπίζουμε ένα έχεις πάντα την υγεία σου”». 

Τέλος για το ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το κόμμα είναι το φίλτρο που θα μας σταματήσει από πράγματα που βλέπουμε και δεν μας αρέσουν. Κόμμα με ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών. Οι άνδρες δεν ακούν τα αιτήματα των γυναικών. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε ένα κόμμα που δεν ακούει τις γυναίκες».