Την άποψη ότι «η τρόικα είναι συνυπεύθυνη για τη φοροδιαφυγή» εκφράζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ads

Σύμφωνα με τον αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της κυβέρνησης, η τρόικα φέρει μερίδιο της ευθύνης καθώς κατά τη συνεργασία της με την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν έκανε αρκετά κατά της φοροδιαφυγής. Όπως επισημαίνει:  «η τρόικα δεν επέμεινε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Δεν είπε ποτέ “δεν θα πάρετε χρήματα αν δεν φορολογήσετε τους πλούσιους”, όμως έλεγε ότι “δεν θα πάρετε την επόμενη δόση αν δεν περικόψετε τις συντάξεις”».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας τέλος, ο κ. Τσακαλώτος εκτιμά  ότι η πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο έφερε την Ελλάδα και τους εταίρους της πιο κοντά σε μία συμφωνία.
Ο Έλληνας υπουργός εκφράζει τέλος την ελπίδα να λάβει η κυβέρνησή του επαρκή χρόνο, ώστε να δείξει ότι υλοποιεί τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις για πάταξη της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση και για διεύρυνση της φορολογικής βάσης.