«Γιατί απορρίψατε το σχέδιό μας; Μήπως επειδή η λιτότητα είναι μέσα στο σχέδιό σας;» αναρωτήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι απορρίπτει τη στρατηγική της αξιοποίησης του «μαξιλαριού» για μείωση του στόχου των πλεονασμάτων.

Ads

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση μέσα σε τέσσερις μέρες αποφάσισε ότι δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τον στόχο των πλεονασμάτων και υιοθέτησε την ρητορική των συντηρητικών δυνάμεων της ΕΕ «να φτιάξουμε πρώτα το σπίτι μας».

Ο Ευ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από την μείωση των φόρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για το 2020 υπολογίζεται στο 1,8 δισ. ευρώ. Κάλεσε δε, την κυβέρνηση να τοποθετηθεί για τις δικές της εκτιμήσεις για την δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων που σκοπεύει να ψηφίσει αναρωτώμενος δηκτικά «πώς θα τετραγωνίσετε τον κύκλο;»

Ο Ευ. Τσακαλώτος επισήμανε ακόμα την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς του πρωθυπουργού κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στα επιδόματα, ακόμα κι αυτά που η ΝΔ υποσχέθηκε, όπως το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε γέννηση παιδιού. Ο Ευ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε δηκτικός και για την ανάληψη της ευθύνης για την Πράσινη Ανάπτυξη από τον Άδωνι Γεωργιάδη σχολιάζοντας ότι όποιος πιστεύει ότι θα τα καταφέρει «έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ανθρώπινη φύση από ό,τι εγώ».

Ads

Υπογραμμίζοντας τέλος την υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι αυτό δεν είναι τυχαίο και πάει «χέρι-χέρι» με τις πολιτικές λιτότητες. «Δημιουργείτε ως Δεξιά μία καινούργια πλειοψηφία πάνω σε μία πολιτισμική ατζέντα. Στο κέντρο της είναι η καταστολή, να φτιάχνουμε εχθρούς»