Ανέβηκαν οι τόνοι σήμερα στη Βουλή μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και υπουργού Οικονομικών κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, επί της τροπολογίας που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επανίδρυση των φυλακών ύψιστης ασφάλειας (Τύπου Γ’) και την άμεση κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου για τη αποσυμφόρηση των φυλακών, που απορρίφθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ads

Την τροπολογία κατέθεσε η ΝΔ στο νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια και την εισηγήθηκε στην Ολομέλεια ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ανέφερε, ότι η ΝΔ επιχειρεί παρέμβαση σε μια «άκρως προβληματική κατάσταση» με την επαναφορά της λειτουργίας φυλακών υψίστης ασφαλείας και την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου.

«Είναι κοινή πλέον αίσθηση στην κοινωνία, αλλά και στους ειδικούς, ότι το σύστημα ποινικής καταστολής τελεί υπό κατάρρευση» υποστήριξε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος επικαλέστηκε την ρήση του Ντοστογιέφσκι, ότι «ο πολιτισμός μίας χώρας εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στους φυλακισμένους», απορρίπτοντας την τροπολογία και κατηγορώντας τη ΝΔ για «ακροδεξιά ατζέντα».

Απευθυνόμενος δε προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, o Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε:

«Κοιτάξτε τις δημοσκοπήσεις. Κοιτάξτε πώς αντέχει η Χρυσή Αυγή και πως δεν πέφτει. Η προσπάθεια η δικιά σας και του κυρίου Μητσοτάκη να προσπαθήσει να έχει μια ακροδεξιά ατζέντα στα θέματα των φυλακισμένων και των μεταναστών, δεν θα σας βγει. Και κάνετε μεγάλη ζημιά, όχι μόνον στο δικό σας κόμμα αλλά στην ελληνική κοινωνία».

Ads

«Η ασφάλεια δεν είναι δεξιά, ούτε ακροδεξιά» απάντησε από την πλευρά του ο εισηγητής της τροπολογίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, εξήγησε ότι το κόμμα του κατέθεσε μια τροπολογία, για την επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας (γ’ τύπου) και την παύση απόλυσης βαρυποινιτών με τα έκτακτα μέτρα αποσυμφόρησης Παρασκευόπουλου – Κοντονή, «που κάθε άλλο παρά έκτακτα είναι πια». Υποστήριξε δε, ότι υπήρξε αύξηση της εγκληματικότητας κι όχι μείωση.