Διευκρινίσεις σχετικά με τα όσα γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με δήλωσή του.

Ads

Σύμφωνα με το περιοδικό ο κ. Τσακαλώτος, σε συναντήσεις που είχε με Γερμανούς βουλευτές στο Βερολίνο, φέρεται να παραδέχτηκε πως ήταν «επικοινωνιακά» λάθος της ελληνικής κυβέρνησης που δεν ενημέρωσε τους θεσμούς για την εφάπαξ παροχή στους συνταξιούχους, σημειώνοντας ωστόσο πως έχει κάθε δικαίωμα βάσει της συμφωνίας και της υπεραπόδοσης των εσόδων να χορηγήσει αυτή την έκτακτη ενίσχυση. Στόχος αυτής της γρήγορης απόφασης, όπως έγραψε το Spiegel, ήταν λογιστικός και συγκεκριμένα να περιληφθεί η έκτακτη ενίσχυση στον προϋπολογισμό του 2016, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στους στόχους του 2017. 

Από την κυβέρνηση διέψευσαν πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε «επικοινωνιακό λάθος» της κυβέρνησης στο θέμα. «Ο υπουργός ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές, επεσήμανε πως, πάντα, η διαβούλευση είναι καλή ωστόσο, κάποιες ενέργειες, πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα -συγκεκριμένα εντός του 2016- καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα/συμφωνία», σημείωσαν από την κυβέρνηση. 

Διευκρινίσεις έδωσε και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που βρίσκεται στο Βερολίνο. Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, αναφορικά με το δημοσίευμα του Spiegel και τα όσα είπε σε συνάντηση με Γερμανούς βουλευτές, σημείωσε: «Αυτό που είπα είναι πως πάντα είναι καλή η διαβούλευση, αλλά δεν είχαμε χρόνο γιατί τα λεφτά έπρεπε να δοθούν φέτος για να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017 και ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά σε κάποια θέματα πρέπει να έχει διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει».

Ads

Από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως αυτό που εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος σε αντιπροσωπεία Γερμανών Βουλευτών είναι πως το πακέτο παροχών δεν επηρεάζει την επίτευξη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, εν είδει ρητορικής ερώτησης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε συνεννοηθεί από πριν με τους θεσμούς (σσ πριν τις ανακοινώσεις) και απάντησε ο ίδιος πως θα μπορούσε. Πρόσθεσε, ωστόσο ότι υπάρχει και το λογιστικό θέμα, καθώς, όπως εξήγησε, αν αυτές οι παροχές δεν δίνονταν μέχρι το τέλος του έτους τότε η προκαλούμενη δαπάνη θα επιβάρυνε το πλεόνασμα του 2017.

Εν τω μεταξύ από την κυβέρνηση, σχετικά με το θέμα της έκακτης ενίσχυσης, επαναλαμβάνουν: 

  • Η απόφαση να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοί τους, καθώς και διότι από την 1η Ιανουαρίου θα αυξάνονταν αυτόματα ο ΦΠΑ.
  • Η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ήταν απαραίτητη. Τα χρήματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους έπρεπε να δοθούν άμεσα, εντός του 2016, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017. Τα χρήματα, δηλαδή, θα εκταμιευθούν από τον προϋπολογισμό του 2016, όπου έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και δεν επηρεάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Σε κάθε περίπτωση», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «η κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και την διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει! Ιδιαίτερα σε κάποια θέματα που δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τη συμφωνία».