Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την εκτίμηση πως έως τις 22 Απριλίου θα βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και θα κλείσει η αξιολόγηση.

Ads

Ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ανέφερε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν πάνω στα δύο ανοικτά θέματα, το ασφαλιστικό και την αναδιαμόρφωση του φόρου εισοδήματος. Οι συζητήσεις επί αυτών των θεμάτων αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 Απριλίου.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί έως τις 12 ή 13 Απριλίου, ώστε «στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στην Ουάσινγκτον κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ με στόχο να υπάρξει μια τελική συμφωνία για όλο το πακέτο» δηλαδή  «και ως προς τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης που βγαίνουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού αλλά και ως προς το χρέος». «Αυτός είναι ο στόχος… νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί λύση έως τις 22 Απριλίου», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι στις 22 Απριλίου είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup.

Παράλληλα διέψευσε τις πληροφορίες που δημοσιεύονται από ορισμένα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ασφαλιστικό και το φορολογικό, υπογραμμίζοντας πως αυτά που γράφονται «είναι πολύ μακριά από αυτά που συζητάμε». «Όσα ακούω στα δελτία των 8 και των 9 είναι πολύ μακριά από αυτά που βιώνω εγώ στις συναντήσεις. Ξαφνιάζομαι και εγώ σε ποιες συναντήσεις αναφέρονται, πάντως όχι σε αυτές που έχω εγώ συμμετοχή», ανέφερε συνεχίζοντας.

Ads

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την αισιοδοξία του ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων και επισήμανε με έμφαση ότι «υπάρχουν πολλοί παίκτες που έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά και πάρα πολλοί παίκτες οι οποίοι επιθυμούν να δοθεί λύση έως τις 22 Απριλίου. Νομίζω ότι θα βρεθεί λύση».

Γεροβασίλη: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να κλείσει η αξιολόγηση

Είμαστε κοντά στα ζητήματα φορολογικού και ασφαλιστικού και αναμένεται γρήγορα να υπάρξει σύγκλιση, ανέφερε από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Στο ζήτημα των κόκκινων δανείων υπάρχει απόσταση, αλλά τα τεχνικά κλιμάκια εξακολουθούν να εργάζονται, πρόσθεσε.

Η πρόθεσή μας και των Ευρωπαίων είναι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, αλλά την κυβέρνηση την ενδιαφέρει και το πώς θα κλείσει, τόνισε η κυρία Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Σημείωσε ότι υπάρχει προγραμματισμένη επιστροφή των θεσμών για τις 2 Απριλίου και επεσήμανε τις σαφείς δηλώσεις των θεσμών ότι υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.  «Η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το επόμενο διάστημα και μέσα στο πλαίσιο των όσων συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο» τόνισε.