Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές των προτάσεων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, σημείωσε πως είναι μια δύσκολη συμφωνία, που έχει μέσα και υφεσιακά μέτρα. Ωστόσο, όπως είπε, «αν είναι διαχειρίσιμη θα κριθεί όταν η συμφωνία θα παρουσιαστεί ολόκληρη, με τα όσα θα περιλαμβάνει σχετικά με τα δημοσιονομικά, το χρέος και το επενδυτικό πακέτο». «Θέλουμε τους καλύτερους όρους ώστε να διαπραγματευτούμε μία βιώσιμη συμφωνία που θα δίνει ελπίδα», τόνισε.

Ads

«Αν δεν αλλάξει κάτι τη Δευτέρα, αν δεν έχουμε συμβάλλει όλοι στο κλίμα αισιοδοξίας, όλοι τότε θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα», είπε μεταξύ άλλων. Για τα μέτρα είπε πως «αν συνολικά θα είναι υφεσιακά; εξαρτάται τι θα γίνει και με το χρέος». «Αν φύγει η ρητορεία του Grexit, αν καταλάβει ο κόσμος ότι κάτι έχει αλλάξει, οι επενδυτές που δεν επενδύουν, οι καταναλωτές δεν καταναλώνουν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπερισχύσει η ανάπτυξη της ύφεσης», τόνισε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως μια εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα βρισκόμαστε σε μια καλύτερη συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα. Συγκριτικά με το σχέδιο Γιούνκερ, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως η μόνη αλλαγή που μας δινόταν ήταν το ΕΚΑΣ, ωστόσο μετά το δημοψήφισμα βγήκε και η έκθεση του ΔΝΤ που έθεσε το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. «Δεν θριαμβολογούμε. Αλλά υπήρχαν και πολιτικά αποτελέσματα. Δεν είναι πολύ συνηθισμένο 4 με 5 κόμματα να συμφωνήσουν και να βάλουν ένα κοινό πλαίσιο για αυτή τη διαπραγμάτευση», δήλωσε.

«Οι Ασιάτες λένε πως όταν κλείνουν μια συμφωνία, ποτέ δεν χαίρονται, ποτέ δεν χαμογελούν, ποτέ δεν είναι ευχαριστημένοι. Γιατί κάθε συμφωνία έχει κόστος. Αυτή η συμφωνία είναι μια τέτοια περίπτωση», κατέληξε.