Εφικτή εκτίμησε ότι είναι μια συνολική συμφωνία στις 7 Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Ads

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι χθες και σήμερα προχωρούν οι τηλεδιασκέψεις των τεχνικών κλιμακίων για τα ανοιχτά θέματα και πρόσθεσε ότι αυτές οι τηλεδιασκέψεις θα έχουν ολοκληρωθεί απόψε το βράδυ, ίσως αύριο το πρωί να υπάρξει μια ακόμη. Είπε επίσης ότι από το μεσημέρι της Παρασκευής θα υπάρξει μια ακόμη τηλεδιάσκεψη σε υπουργικό επίπεδο με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφισημία στη Συμφωνία των Βρυξελλών, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό το οποίο ισχυρίζεται η ελληνική πλευρά και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι ακριβώς το ίδιο: «Η Συμφωνία είναι ότι αν είμαστε εντός των στόχων τότε περνούν και τα καλά και τα κακά μέτρα».
    
Με βάση αυτό, ως δεδομένο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε ότι τα λεγόμενα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι ακριβή, καθώς υποστήριξε ότι θα ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα μόνον εφόσον υπάρξει υπέρβαση των στόχων.

«Δεν ισχύει αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θέλω να το κάνω θέμα ότι μίλησε για υπέρβαση των στόχων. Μπορώ όμως να σας εγγυηθώ υπεύθυνα ότι και αυτό που λέω και εγώ και ο Ντάισελμπλουμ είναι ακριβώς το ίδιο. Αν είμαστε εντός των στόχων θα μπουν και τα καλά και τα κακά μέτρα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ads

«Στόχος είναι να κλείσουμε όσα πιο πολλά πράγματα μπορούμε για να πάμε στο Eurogroup, με ελάχιστα ανοιχτά ζητήματα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι η καλύτερη εκδοχή είναι τη Δευτέρα, «να έχουμε μια συνολική λύση για σχεδόν όλα τα θέματα, ένα από αυτά μπορεί να μην έχει λυθεί (σημ: το εργασιακό). Οπότε μετά μπορεί να γίνει μια πρώτη συζήτηση και για τη δημοσιονομική πορεία των πλεονασμάτων μετά το 2018, και την περιγραφή – συστηματικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα ικανοποιεί την Ελλάδα και το ΔΝΤ».

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανόν να γίνει μια συζήτηση για όλο το πακέτο, δηλαδή, μεταρρυθμίσεις μετά από το πρόγραμμα, «καλά» και «κακά» μέτρα, πλεονάσματα, μεσοπρόσθεσμο πακέτο για το χρέος, για να μπορούμε να έχουμε μια οριστική συμφωνία για όλα τα θέματα στις 7 Απριλίου. «Αυτό το θεωρώ το πιο πιθανό σενάριο. Μπορεί να είναι πιο γρήγορα και καλύτερα. Αλλά νομίζω ότι αυτός είναι ένας εφικτός στόχος», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.