Το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι σε καλή θέση και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

Ads

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος από τον SSM σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπως ακριβώς έχουν προγραμματισθεί, απλώς θα ανακοινωθούν νωρίτερα τα αποτελέσματά τους και πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Eρωτηθείς εάν θα συζητηθεί με τους θεσμούς στην γ’ αξιολόγηση το δικαίωμα του δανειολήπτη να διαπραγματευθεί πρώτος (πριν από τα funds) με την τράπεζα το «κόκκινο» δάνειό του, ο υπουργός δήλωσε πως «δεν θα το θέσουμε διότι δεν είναι λογικό». Και ουσιαστικά παρότρυνε τις τράπεζες να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Για την υπερφορολόγηση

«Έχουμε βάλει περισσότερους φόρους σε συγκεκριμένες ομάδες έχετε ακούσει να το λέω κι εγώ» είπε σχολιάζοντας την δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη για την υπερφορολόγηση και την ανάγκη ανακούφισης των πολιτών από την λιτότητα.

Ads

Ωστόσο, υποστήριξε ότι «δεν είναι μόνο αυτή η εικόνα, αντιτείνοντας ότι «έχει αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση, έχουν ανοίξει οι επιχειρήσεις κι ότι σύμφωνα με τις έρευνες οι καταναλωτές λένε ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τις αγορές τους», σημειώνοντας ότι η συνολική εικόνα είναι άλλη.

«Οι εξαγωγές και οι λιανικές πωλήσεις αυξάνονται, η μεταποίηση επεκτείνεται, αυτό λένε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι η διάρθρωση των φορολογικών βαρών δεν είναι σωστή, γι ΄ αυτό έχουν προβλέψει απαλλαγές ύψους 3,5 δις ευρώ για τα επόμενα χρόνια» , σημείωσε ο Ε. Τσακαλώτος.

Για τις επενδύσεις

Ο Ε. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη το 2017 θα ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ, λέγοντας ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά φέτος και αναφέροντας ότι «υπάρχουν επενδύσεις που προχωρούν, όπως της Fraport και της Παπαστράτος».

Συμπλήρωσε ότι «όλες οι επαφές με ξένους επενδυτές δείχνουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», ενώ στο επιχείρημα ότι μεγάλες εταιρείες κλείνουν τα εργοστάσια τους στην Ελλάδα και τα μεταφέρουν σε άλλες χώρες απάντησε ότι αυτό ανέκαθεν γίνεται, λέγοντας πως υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα.

«Τα επόμενα δύο χρόνια στην Ελλάδα θα υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις από όσες θα μπορούμε να απορροφήσουμε, για αυτό πρέπει να υπάρχουν φίλτρα για να προστατεύονται και κοινωνικά αγαθά» προέβλεψε ο Ε. Τσακαλώτος, φέρνοντας ως παράδειγμα την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική και την ανάγκη για περαιτέρω διάλογο με την τοπική κοινωνία και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Για τον Σόιμπλε

Το όραμα του Β. Σόιμπλε για την Ευρώπη δεν περπατάει σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών με αφορμή τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από την Γερμανία ότι δέχτηκε τελικά την μετακίνησή του στην προεδρεία της γερμανικής βουλής.

«Ξέρουμε ποιός είναι ο κ. Σόιμπλε με τα καλά του και τα κακά του. Υπήρξε περίοδος που ήταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ όμως τώρα δεν έχει αυτή την άποψη. Ο κ Σόιμπλε ήταν ευρωπαϊστής, όχι όπως εγώ», σημείωσε.

«Οι αλλαγές που θέλει να φέρει στην Ευρώπη ο κ. Μακρόν και ακολουθεί η κ. Μέρκελ είναι σε διαφορετικό κλίμα» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί για τις απόψεις του φερόμενου ως νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας του προέδρου του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών κ. Λίτνερ. «Δεν ξέρω τι θέλει ο κ. Λίτνερ», είπε χαρακτηριστικά.