Αφορολόγητο στις 6.000 ευρώ και αύξηση των ομαδικών απολύσεων ζητούν οι δανειστές, όπως είπαν ο Ευκλείδης Τσσκαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου ενημερώνοντας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για τις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ. 

Ads

Οι δύο υπουργοί, που επισήμαναν ότι θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα τα μέτρα και τα αντίμετρα και ταυτόχρονα θα εφαρμοστούν, ενημέρωσαν τα μέλη των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου για την πορεία της διαπραγμάτευσης και, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαίωσαν ότι οι δανειστές προβάλουν εξαιρετικά σκληρές θέσεις στα εργασιακά ζητώντας μεγάλη αύξηση στο όριο των ομαδικών απολύσεων και άμεση επαναφορά του λοκ άουτ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι δανειστές ζητιούν μείωση του αφορολόγητου στις 6.000 ευρώ και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο θέμα των αντίμετρων. Όπως ενδεικτικά, δε, είπε οι δανειστές προτείνουν προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας ως αντίμετρα, όπως τα δωρεάν σχολικά γεύματα ή η ανέγερση και στήριξη νοσοκομείων από τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων.

Μεγαλύτερη ευελιξία φαίνεται να διαπιστώνεται στο θέμα των συντάξεων, ενώ ως προς το χρονοδιάγραμμα για το staff level agreement ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε ως πιο ρεαλιστική ημερομηνία το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Ads

Μετά την ενημέρωση ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης σημείωσε πως μέτρα και αντίμετρα θα νομοθετηθούν και θα ψηφιστούν ταυτόχρονα. Ερωτηθείς αν ισχύει αυτό που είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι τα αντίμετρα θα υιοθετηθούν αφού υπάρξει δημοσιονομικός χώρος μετά την επίτευξη του πλεονάσματος του 3.5% ο κ. Ζαχαριάδης συσχέτισε την δήλωση Ντάισελμπλουμ με τις εκλογές στην Ολλανδία και παρέπεμψε στις αναφορές Μοσκοβισί.

Ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε πως αν και δεν συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνία είναι εφικτό να γίνει έως τις 20 Μαρτίου. «Υπάρχει χρονικό περιθώριο» δήλωσε. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός στους βουλευτές αλλά και η βούληση και η προσδοκία να υπάρξει λύση.

Η ενημέρωση των βουλευτών έγινε ενόψει του Eurogroup της 20ης Μαρτίου και της πορείας των διαπραγματεύσεων, «με στόχο να κλείσουν τα τεχνικά θέματα και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για το χρέος».

Από αρκετούς βουλευτές που συμμετείχαν στην ενημέρωση εκφράστηκε αγωνία και επισημάνθηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την προστασία των πιο αδύναμων πολιτών που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση. Γενικά, αυτό που περιγράφεται ως κίμα είναι ανησυχία και προβληματικός ώστε να γίνει εφικτό να ισοσταθμιστεί η αναδιανομή της δημοσιονομικής πολιτικής και να υπάρξει εφαρμογή βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδίου.

Ταυτόχρονα, όμως, χαρακτηρίζεται θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά προχωρούν μαζί μέτρα και αντίμετρα με τους οι βουλευτές σημειώνουν την ανάγκη να στηριχθούν τα πιο αδύναμα στρώματα και ταυτόχρονα να υπάρξει και αναπτυξιακή προοπτική. «Αγωνιζόμαστε να υπάρξει μία βιώσιμη οικονομικά και κοινωνικά συμφωνία», ανέφεραν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.