Νέες τουρκικές απειλές, αυτή τη φορά διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έρχονται από την Άγκυρα. 

Ads

Με αφορμή τη ρίψη στεφάνου στα Ίμια από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, του συνέστησε σωφροσύνη και να μην προκαλεί καθώς μπορεί να υπάρξει ένα «ανεπιθύμητο ατύχημα», που δεν θα μπορεί να διορθωθεί. 

«Εμείς συνεχίσαμε τις διερευνητικές. Στην κυβέρνηση Τσίπρα, ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος που είναι εταίρος της εξουσίας, είναι και υπουργός Άμυνας. Αυτός ο υπουργός προβαίνει συνεχώς σε προκλήσεις. Η Ελλάδα κάνει προκλητικά πράγματα από καιρό», είπε στην εφημερίδα Χουριέτ. 

«Εμείς είμαστε ψύχραιμοι για να μην υπάρξει ένταση με τη γείτονα. Τα περισσότερα ούτε καν τα δημοσιοποιούμε. Αλλά κλιμακώνουν την κατάσταση, με αφορμή το θέμα των Ιμίων. Ο υπουργός Αμύνης πρέπει να είναι σώφρων. Δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται την σωφροσύνη μας. Ξέρουμε να δώσουμε τη δέουσα απάντηση. Δεν είναι νέα η συμπεριφορά του υπουργού».

Ads

«Εμείς αυτά τα έχουμε πει στον Τσίπρα και τα λέμε. Μεταξύ των δυο χωρών τα θέματα που διαφωνούμε πρέπει να επιλύονται με διάλογο. Πρέπει να είμαστε διακριτικοί. Αν η κατάσταση κορυφωθεί και προκύψει ένα ανεπιθύμητο ατύχημα, δεν θα μπορεί να διορθωθεί. Συμπεριφερόμαστε με ωριμότητα. Και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας πρέπει να κινείται με ωριμότητα», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου. 

Κοτζιάς: Δεν θέλουμε τριβές, αλλά και δεν υποχωρούμε σε πιέσεις

«Υπερασπιζόμαστε το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, την αντίληψη ότι τα όπλα της χώρας μας στο διεθνές σκηνικό είναι η νομιμότητα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως στην Τουρκία, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή της κοπής της πίτας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Είμαστε μία χώρα που πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη, στη συνεργασία με τους γείτονές μας διεθνώς και παγκοσμίως, μία χώρα που δεν θέλει τριβές χωρίς λόγο με κανέναν αλλά και ούτε και θα υποχωρήσει στις πιέσεις οποιουδήποτε» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Είμαστε μια χώρα που πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο, στους διεθνείς θεσμούς, στις διεθνείς διαδικασίες, τις υπερασπιζόμαστε μαζί με τα ανθρώπινα δικαιώματα για τον καθένα και την κάθε μία. Μια χώρα που προάγει τις καλές σχέσεις με τους γείτονές της».