Στον ΟΗΕ έστειλε η Τουρκία το μνημόνιο με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, το οποίο υπέγραψε ο Ερντογάν και επικύρωσε χθες η τουρκική Εθνοσυνέλευση και με το οποίο η Άγκυρα διεκδικεί υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δυτικά του 28ου μεσημβρινού, σε μια θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου έως τη νοτιοανατολική Κρήτη.  

Ads

«Υπέγραψα το μνημόνιο και το στείλαμε στα Ηνωμένα Έθνη. Θα διατηρήσουμε την αποφασιστική στάση μας με τη Λιβύη», δήλωσε σε συγκέντρωση περιφερειακών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν, διατηρώντας τη συνήθη στάση του. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό σύμφωνο τόνισε πως «χαλάσαμε τα παιχνίδια στη Μεσόγειο» και ότι «θα υπερασπιστούμε τα διεθνή μας δικαιώματα μέχρι τέλους». Για το θέμα της απέλασης του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα, είπε: «Η Ελλάδα απέλασε τον πρέσβη της Λιβύης. Και τι έγινε που τον απελάσατε;». Πρόσθεσε δε, ότι η απόφαση αυτή δείχνει «φτωχή» διπλωματική συμπεριφορά. 

«Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά…»

Στο ίδιο μήκος κύματος παραμένουν και οι τοποθετήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσουγλου αναφορικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τα παρελκόμενα από τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

Ads

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, από την Ιταλία όπου βρίσκεται και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «η Τουρκία δεν θέλει να πολεμήσει με κανέναν αλλά αν πρέπει να προστατεύσω τα πλοία μου θα λάβω τα απαραίτητα μέτρα». Προφανώς αναφέρεται στα πλοία που φέρουν τα γεωτρύπανα για γεωτρήσεις που φέρονται να θέλουν να κάνουν οι Τούρκοι σε περιοχές πολύ κοντά στην Κρήτη.

Ο Τσαβούσογλου επέμεινε και στα περί συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου: «Έχουμε προτείνει να μην υπάρχουν μονομερείς δραστηριότητες στις έρευνες για το φυσικό αέριο όπως επίσης και την ίση κατανομή των εσόδων από τα κοιτάσματα. Η άλλη πλευρά όμως δεν επιθυμεί τη συνεργασία», σχολίασε αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας και της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει πληροφόρηση ότι η Ελλάδα έχει ενεργοποιήσει τους S-300 στην Κρήτη αλλά έσπευσε να χαρακτηρίσει τη γενικότερη ελληνική στάση ως παιδαριώδη.

ΥΠΕΞ: Το μνημόνιο που υπέγραψε ο Ερντογάν δεν έχει καμία αξία

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

«Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής», προσθέτει το ΥΠΕΞ.