Από τη Δικαιοσύνη εξαρτάται πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο αξιωματικοί, δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και απέρριψε ενδεχόμενο συμφωνίας για ανταλλαγή με τους οχτώ Τούρκους στρατιώτες που ζήτησαν άσυλο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ads

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο Τσαβούσογλου είπε ότι δεν γνωρίζει πότε θα γυρίσουν στην Ελλάδα οι αξιωματικοί, τονίζοντας ότι συνελήφθησαν γιατί πέρασαν τα σύνορα και εξαρτάται πλέον από τη Δικαιοσύνη που θέλει να διαλευκάνει αν αυτό έγινε από λάθος ή από πρόθεση.

Ερωτηθείς αν η τουρκική πλευρά θέλει συμφωνία ανταλλαγής με τους οχτώ Τούρκους στρατιώτες που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, είπε ότι «όχι, δεν θέλουμε μια τέτοια συμφωνία. Εξάλλου, δεν συνελήφθησαν οι Έλληνες στρατιώτες στην Ελλάδα, αλλά στο τουρκικό έδαφος. Ζητήσαμε την έκδοση των πιλότων επίσημα στην Ελλάδα πολύ καιρό πριν».

Στον Έβρο ο αρχηγός του ΓΕΣ

Εν τω μεταξύ, με τους γονείς των δύο στρατιωτικών αναμένεται να συναντηθεί ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο οποίος θα επισκεφθεί μονάδες στην περιοχή του Έβρου. Συγκεκριμένα, ο Στρατηγός Στεφανής αναμένεται στον Έβρο, κοντά στους γονείς των δύο στρατιωτικών και στους επιτελείς της 16ης Μεραρχίας. Θα επισκεφθεί μονάδες της περιοχής και θα συνομιλήσει με τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες κυρίως στην περιοχή των Καστανιών.

Ads

Ο Αρχηγός ΓΕΣ μέσα σε μια εβδομάδα πηγαίνει για δεύτερη φορά στον ακριτικό νομό, και, σύμφωνα με πληροφορίες, η διανυκτέρευσή του θα γίνει σε φυλάκιο της περιοχής των Καστανιών. Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν πως η τελική δικάσιμος θα οριστεί όταν συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης.

Διαταγή για αλλαγή στις περιπόλους

Την ίδια στιγμή, μετά από σύσκεψη που έγινε στο ΓΕΕΘΑ, δόθηκε η εντολή για ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση στις περιπόλους κυρίως των χερσαίων συνόρων μας με την Τουρκία.

Ο στρατιωτικός κανονισμός αναφέρει πως η πεζή περιπολία γίνεται από δύο άτομα. Από εδώ και πέρα ο αριθμός αυξάνεται στα επτά άτομα, όπως σημειώνει πηγή από το ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για την «περίπολο μάχης», όπως ονομάζεται στην στρατιωτική ορολογία.

Στην περιπολία ο φορητός οπλισμός θα είναι βαρύτερος, θα υπάρχει οπωσδήποτε βαθμοφόρος στην ομάδα των στρατιωτικών, οι αποστάσεις ανάμεσα στα άτομα θα είναι μεγαλύτερες, ενώ τα στελέχη θα είναι εφοδιασμένα με θερμικές κάμερες και ασυρμάτους.

Στο μεταξύ, στον Γενικό Επιθεωρητή Στρατού έχουν καταθέσει ήδη ο Μέραρχος, ο υποστράτηγος, ο Ταξίαρχος και όλοι όσοι εμπλέκονται στις περιπόλους και στη φύλαξη των συνόρων.