Mεγάλος θόρυβος προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες αναφορικά με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία προβλέπει την άρση του αξιόποινου των πράξεων ορισμένων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, με αρκετούς να τη συνδέουν με απόπειρα απαλλαγής του πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη αλλά και του αδελφού του αντινομάρχη, Διονύση. Παράλληλα, άλλα δημοσιεύματα τη συνέδεαν με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, για πεπραγμένα του στον δήμο Αμαρουσίου.

Ads

Συγκεκριμένα, η διάταξη που περιλαμβάνεται στο άρθρο 67 του νόμου 4735/2020 (ΦΕΚ 197/Α/12.10.2020) προβλέπει ότι «αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους».

Η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή της ΝΔ και πρώην δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη. Ωστόσο συζητήθηκε και το γεγονός πως εκτός από τις ψήφους της ΝΔ, η τροπολογία πέρασε και με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Αντίθετα καταψήφισαν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ παρών ψήφισε το ΜέΡΑ25.

Μιλώντας στο Τvxs.gr κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η τροπολογία αφορά εντολές ενταλμάτων, και όχι κάτι άλλο, εγκεκριμένων από διπλό προληπτικό έλεγχο από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ). Αυτό σημαίνει πως οι υπάλληλοι και οι αιρετοί την ώρα που υπέγραφαν καλοπίστως (όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση), είχαν μπροστά τους διπλή έγκριση και άρα η τροπολογία, όπως υπογραμμίζουν, λειτουργεί ως φίλτρο, ώστε υπάλληλοι και αιρετοί να μην διώκονται για νόμιμες υπογραφές τους για τις οποίες είχαν λάβει την παραπάνω διπλή έγκριση από ΥΔΕ και ΕΣ.

Ads

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουν πως δεν περιλαμβάνονται υποθέσεις όπως απιστία, πλαστογραφία, απάτη, κατάχρηση δημοσίου χρήματος, υπεξαίρεση, παράβαση καθήκοντος ή άλλα αδικήματα που βρίσκονται σε έλεγχο από την ελληνική δικαιοσύνη και εμπεριέχουν δόλο. Επιπλέον κανένας άλλος φορές, πλην του Δήμου Αθηναίων, δεν διαθέτει τον απαιτούμενο διπλό έλεγχο. Βάσει των παραπάνω σημειώνουν πως καθώς «οι περιφέρειες ελέγχονται από την Υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου και οι δήμοι από το ελεγκτικό συνέδριο», δεν μπορεί να ικανοποιηθεί η προϋπόθεση του «διπλού ελέγχου» και άρα «υποθέσεις που αναφέρουν δημοσιεύματα πρώην Νομαρχών και πρώην Δημάρχων που ερευνώνται ή διώκονται εμπίπτουν στην απόλυτη δικαιοδοσία της δικαιοσύνης και δεν επηρεάζονται από την τροπολογία». 

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως μετά τον θόρυβο και την αναστάτωση που έχει προκληθεί, η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει με διευκρινίσεις και με κατηγορηματικό τρόπο ώστε να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τη διαφάνεια και την απονομή δικαιοσύνης, ενώ καλούνται και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης να τοποθετηθούν. Υπενθυμίζοντας δε πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει δημόσια σχέδιο τροπολογίας διασαφηνίζει τον λόγο και τον ρόλο της εν λόγω ρυθυμισης, διαμηνύουν πως «δεν θα ανεχτεί και δεν θα κλείσει το μάτι σε χαριστικές διατάξεις». 

Η περίπτωση Ψωμιάδη

Σύμφωνα πάντως με το voria.gr, από τους μεγάλους ευνοούμενους αυτής της… γενναιόδωρης νομοθετικής ρύθμισης είναι οι αδελφοί Ψωμιάδη. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του, πρώην αντινομάρχης Διονύσης, μαζί και με άλλους έξι συγκατηγορουμένους τους, στελέχη της διοίκησης της πρώην νομαρχίας, έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, με τις κατηγορίες της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης, καθώς φέρονται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημιά άνω των 6 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η ιστοσελίδα υπενθυμίζει πως οι αδελφοί Ψωμιάδη κατηγορούνται ότι:

1. Ενεργώντας από κοινού, με πειθώ, φορτικότητα και παραινέσεις έπεισαν πέντε μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης να διαπράξουν πράξεις απιστίας στην υπηρεσία κακουργηματικού χαρακτήρα, από τις οποίες η συνολική ζημία της Ν.Α.Θ. προς όφελος των αναδόχων των επίμαχων έργων (456 45αριών) ανήλθε στο συνολικό ποσό των 5.476.928,23 ευρώ.
2. Ενεργώντας από κοινού μηχανεύτηκαν την απασχόληση πλήθους ατόμων στην Ν.Α.Θ. υπό τον μανδύα των συμβάσεων έργου. Μεταξύ των άλλων, παρουσίαζαν κάποιο φανταστικό έργο και ο Π. Ψωμιάδης ορίζονταν για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του εν λόγω φανταστικού έργου. Στη συνέχεια, τα δύο αδέλφια συνέτασσαν από κοινού ψευδείς βεβαιώσεις ότι δήθεν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα είχαν εκτελεστεί κατά ποσοστά τα εικονικά έργα. Χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα ιδιαίτερα τεχνάσματα και συγκεκριμένα η παραπλάνηση όλων των εκ του νόμου προβλεπόμενων παραγόντων και έτσι επιτεύχθηκε η έγκριση σύναψης των συμβάσεων έργου και η τελική πληρωμή των «αναδόχων» για τη δήθεν εκτέλεση των φανταστικών έργων συνολικού ύψους 1.030.320,12 ευρώ με αντίστοιχη βλάβη της Ν.Α.Θ.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε δύο φορές, έπειτα από αίτημα ορισμένων εκ των κατηγορουμένων. Η νέα εκδίκαση είχε οριστεί για τον περασμένο Μάιο, αλλά μετατέθηκε για τον Μάιο του 2021 λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με νομικό, τον οποίο επικαλείται το voria.gr, «ο σκοπός της διάταξης είναι ξεκάθαρος: να ξεπλυθούν όσες δαπάνες έγιναν παράτυπα αλλά παρ’ όλα αυτά πληρώθηκαν μέχρι 31 Ιουλίου 2019. Παράλληλα, εάν αυτές οι δαπάνες έχουν και ποινικό σκέλος, έχουν ασκηθεί δηλαδή ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος, αίρεται το αξιόποινο. Δηλαδή η διάταξη αυτή τα καθαρίζει όλα, ασχέτως του σταδίου διερεύνησης της υπόθεσης. Θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και δίκη που είναι σε εξέλιξη”, αναφέρει.

Όσον αφορά αυτή καθ’ αυτή την υπόθεση με τα “45αρια” ο νομικός εξηγεί ότι “το δικαστήριο θα γίνει γιατί υπάρχει αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα. Επειδή η διάταξη οδηγεί σε άρση του αξιοποίνου, το δικαστήριο θα κληθεί εξ αρχής να ερμηνεύσει εάν αυτή η διάταξη εφαρμόζεται και για τις δύο κατηγορίες και εάν κρίνει ότι εφαρμόζεται θα πρέπει να αρθεί το αξιόποινο και να παύσει τις διώξεις”.

Συμπληρώνει, δε, πως “κατά την κρίση μου, εφόσον πληρώθηκαν τα 45αρια, νομίμως ή παρανόμως, δεν έχει σημασία, όπως επίσης και οι άλλες δύο συμβάσεις, εμπίπτουν στην ψηφισθείσα διάταξη και άρα, παύουν οι διώξεις σε βάρος όλων των κατηγορουμένων”.