Τα πυρά της αντιπολίτευσης αλλά και τις αντιδράσεις των ΑΝΕΛ συγκεντρώνει τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και η οποία, σύμφωνα με τους αντιδρώντες ανοίγει εμμέσως παράθυρο για αναγνώριση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. 

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάνος Καμμένος φέρεται έτοιμος να την καταψηφίσει, ενώ κατά της τροπολογίας εκφράστηκαν μέχρι τώρα η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων. Στο μεταξύ, ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξη, ανακοίνωσαν ότι στο εξής δεν πρόκειται να ψηφίσουν διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, αν δεν έχει εξασφαλισμένη την συμφωνία και των δύο κυβερνητικών εταίρων, ακόμη κι αν συμφωνούν. 

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος με δήλωσή του υποστηρίζει πως ενδεχόμενη ψήφιση της διάταξης θα ισοδυναμεί με έγκριση του πρόσφατου ψηφίσματος της Ισλαμικής Διάσκεψης που αναφέρεται σε ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα και καλεί την χώρα μας να αναγνωρίζει «τουρκικούς συλλόγους» που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.

«Δεν πρέπει να υιοθετήσουμε ως Ελληνικό κοινοβούλιο την αλυτρωτική και επικίνδυνη ορολογία της Ισλαμικής Διάσκεψης που θέτει ζήτημα “τουρκικής” μειονότητας όχι μόνο στην Θράκη αλλά και στα Δωδεκάνησα παραχαράσσοντας την Συνθήκη της Λωζάνης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Καμμένος.

Ads

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής Γιώργος Παπαηλιού, υποστήριξε πως «επειδή έχουν γραφτεί και λεχθεί κάποια πράγματα, πρέπει να πούμε ότι έχουν εκδοθεί κάποιες αποφάσεις εις βάρος της χώρας μας. Ανήκουμε στην διεθνή κοινότητα, επικαλούμαστε αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου για την Τουρκία και πρέπει να υπάρχει και εκ μέρους μας συμμόρφωση στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών μεταξύ αυτών και της Συνθήκης της Λωζάννης». 

«Με την τροπολογία δεν αναγνωρίζεται τουρκική μειονότητα. Η Συνθήκη Λωζάννης αναγνωρίζεται και από εμάς και το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία. Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα να προσφύγουν και πάλι στα δικαστήρια. Τα ελληνικά δικαστήρια θα επανεξετάσουν τις υποθέσεις και θα κρίνουν κυριαρχικά βάσει των Διεθνών Συνθηκών μεταξύ των οποίων και της Συνθήκης της Λωζάννης», πρόσθεσε.