Τον διορισμό προσωρινού επιτρόπου στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (π.χ. ΑΕΠΙ) προβλέπει τροπολογία, που προτείνουν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Ads

Ειδικότερα, η προτεινόμενη διάταξη ορίζει, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ύστερα από εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας δύναται, εφόσον συντρέχει σοβαρή πιθανολόγηση ότι ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και ιδίως να εισπράξει και να διασφαλίσει την απόδοση στους δικαιούχους των ποσών που εισπράττει για λογαριασμό τους, λόγω ενδεικτικά αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, να διορίσει προσωρινό επίτροπο.

Ο προσωρινός επίτροπος αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ομαλή είσπραξη από τους χρήστες και την απόδοση προς τους δικαιούχους των ποσών που οι τελευταίοι εισπράττουν. Επίσης, ασκεί στο όνομα του οργανισμού κάθε ένδικο βοήθημα ή μέσο για την προάσπιση των συμφερόντων των δικαιούχων. Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών, ο προσωρινός επίτροπος υποκαθιστά τη διοίκηση στις παραπάνω αρμοδιότητες.

Η τροπολογία – προσθήκη προτείνεται να κατατεθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής «Μέτρα μείωσης του κόστους εγκατάστασης υψίρρυθμων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών – Εναρμόνιση της νομοθεσίας στην Οδηγία 2014/61/ΕΕ και άλλες διατάξεις».

Την υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Θέμης Μουμουλίδης, Νίκος Ξυδάκης και Πάνος Σκουρολιάκος.