Τρομοκρατημένοι δηλώνουν οι Αιγύπτιοι μετανάστες στον Άγιο Παντελεήμονα, που χτες γνώρισαν τη φρίκη της ρατσιστικής επέλασης των Χρυσαυγιτών, κατά τη διάρκεια της οποίας αρκετοί μετανάστες τραυματίστηκαν και προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα.

Ads

 
Το πογκρόμ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Αγίου Μελετίου και Αχαρνών. Περισσότερα από 50 άτομα, ορισμένοι εκ των οποίων σύμφωνα με τις καταγγελίες φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής και άλλοι απλά μαύρα ρούχα, ξεχύθηκαν στην περιοχή και άρχισαν να χτυπούν μετανάστες, κυρίως Αιγύπτιους, και να καταστρέφουν καταστήματα.
 
Η Ραμπάπ Χασάν από την Αιγυπτιακή κοινότητα και τη Μουσουλμανική Ένωση δηλώνει στο tvxs.gr πως οι μετανάστες είναι τρομοκρατημένοι. Όπως επισημαίνει ορισμένοι είχαν ειδοποιηθεί για την επίθεση της Παρασκευής και είχαν προλάβει να κλείσουν τα καταστήματά τους.
 
Ωστόσο, σημειώνει, παρέμειναν στην περιοχή με στόχο να προστατέψουν τις περιουσίες τους. Η επίθεση τον Χρυσαυγιτών όπως καταγγέλλεται στο tvxs.gr πραγματοποιήθηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις σε ρόλο παρατηρητή. Η Ραμπάπ Χασάν αναφέρει πως όταν οι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να αντιδράσουν στην παρουσία των Χρυσαυγιτών η αστυνομία επενέβη και προσήγαγε πέντε μετανάστες. «Με χειροπέδες στα χέρια οι πέντε συλληφθέντες δεχόντουσαν χτυπήματα» από τους Χρυσαυγίτες, τονίζει.
 
Τελικά οι πέντε προσαχθέντες παρέμειναν στην Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη για πέντε ώρες και συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι.  Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία προσήγαγε συνολικά 12 άτομα από τα χτεσινά επεισόδια.
 
Η Ραμπάπ Χασάν αναφέρεται και στον Αιγύπτιο ιδιοκτήτη internet cafe, ο οποίος δέχτηκε επίθεση μέσα στο κατάστημά του. «Χτύπησαν και τη γυναίκά του και έσπασαν το μαγαζί του», τονίζει αναφέροντας πως στη συνέχεια προσήχθη και αυτός.
 
Καταλήγοντας η Ραμπάπ Χασάν δηλώνει πως «υπάρχουν φόβοι για νέα επίθεση». «Σήμερα θα κλείσουν τα μαγαζιά τους, αλλά από την άλλη δεν  μπορούν να φύγουν και να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους. Θέλουν να παραμείνουν στην περιοχή και να προστατέψουν τα καταστήματά τους. Είναι όλοι τρομοκρατημένοι».
 
* Φωτογραφία του Αλέξανδρου Κατσή από το Fosphotos