Οι συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχιστούν μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης, αναφέρουν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για την 25η Ιανουαρίου. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώνει πως «δεν θα επέμβουμε ούτε θα σχολιάσουμε τη δημοκρατική διαδικασία», σημειώνοντας πως «θα αναμένουμε τις απόψεις και τις προτάσεις των ελληνικών αρχών».

Ads

Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσε πως «θα συνεργαστούμε εποικοδομητικά με τη νέα κυβέρνηση», ενώ ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επισήμανε πως η νέα κυβέρνηση «θα πρέπει να δεσμευτεί για την παραμονή της στην Ευρώπη και να στηρίξει τις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να ευημερήσει και πάλι εντός της ευρωζώνης».

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, σε ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε πως «η Ελλάδα δεν έχει άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης» και υπογράμμισε πως το ΔΝΤ «θα συνεχίσει με τη νέα κυβέρνηση τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος». «Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με την ολοκλήρωση της έκτης αναθεώρησης του προγράμματος θα συνεχιστούν σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις αναλάβει μια νέα κυβέρνηση», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τόνισε πως «επαφίεται τώρα στο ελληνικό εκλογικό σώμα να αποφασίσει για τη μελλοντική σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης. Δεν θα επέμβουμε ούτε θα σχολιάσουμε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία». «Θα αναμείνουμε τις απόψεις και τις προτάσεις των ελληνικών Αρχών για το πώς να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αξιολόγηση, και θα συζητήσουμε επ’ αυτού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ», σημειώνεται στην ανακοίνωση ενώ υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «εντυπωσιακή πρόοδο στη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της και στην αναμόρφωση της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια», καθώς και ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να επανέλθει σε ανάπτυξη το 2015.

Ads

Τις πολιτικές εξελίξεις σχολίασε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας πως «οι συμφωνίες δεν αλλάζουν». «οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς και δεν υπάρχει εναλλακτική. Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Αν η Ελλάδα πάρει διαφορετικό δρόμο, θα είναι δύσκολο. Οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες που έχουμε πετύχει με την ελληνική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει η προκάτοχός της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του σύμφωνα με το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.