Η παγίδα του «τρίτου πακέτου» – και ουσιαστικά του τρίτου Μνημονίου –βγαίνει αιφνιδίως (;) στο ευρωπαϊκό προσκήνιο και απειλεί να τορπιλίσει κάθε γέφυρα για “new deal” και για την όποια αλλαγή όρων στις σχέσεις Ελλάδας και Ευρώπης.

Ads

Η «είδηση» έσκασε χθες το βράδυ από το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ και το timing, όσο και το μέσο, δεν είναι καθόλου τυχαία:
Το ΜΝΙ είναι σχεδόν το… ημι-επίσημο όχημα διαρροών της γερμανικής κυβέρνησης, το δε σχέδιο για νέο πακέτο ύψους 30 δις προς την Ελλάδα «αποκαλύφθηκε» στο παρά πέντε της, σημερινής, ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας παράτασης του Eurogroup.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται πηγή της ευρωζώνης, οι πιστωτές θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί νέο δάνειο, ύψους τουλάχιστον 30 δις για την επόμενη διετία και, ως εκ τούτου, βγάζουν από τα συρτάρια σχετικό σχέδιο που είχε συζητηθεί περίπου προς εξαμήνου με πρωτοβουλία του Βερολίνου.

Στην πραγματικότητα, η είδηση δεν είναι καν… είδηση: Το ΜΝΙ επαναφέρει σε πρώτο πλάνο το περίφημο «σχέδιο Σόιμπλε» που είχε δημοσιοποιηθεί για πρώτη φορά την άνοιξη του 2014 και μπήκε ξανά στο τραπέζι τον περασμένο Σεπτέμβριο σε κάποιες ευρωπαϊκές συσκέψεις κεκλεισμένων των θυρών: Τότε είχε γίνει γνωστό ως «τρίτο πακέτο με ρήτρα μεταρρυθμίσεων» και προέβλεπε ένα νέο δάνειο τουλάχιστον 30 δις προς την Ελλάδα που θα συνοδευόταν, βεβαίως, από νέους όρους και μέτρα λιτότητας. Εκτοτε, όμως, «χάθηκε»,  κάπου ανάμεσα στις σειρήνες του… success story της κυβέρνησης Σαμαρά και τις ακροβασίες ανάμεσα στην «προληπτική γραμμή στήριξης» και τις πρόωρες εκλογές.

Ads

Τώρα, το γερμανικό πρακτορείο, και ο «αξιωματούχος της ευρωζώνης» που επικαλείται, επαναφέρουν το εν λόγω σχέδιο, με την επισήμανση ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα». Και με την υποσημείωση ότι η συμφωνία του τελευταίου Eurogroup «μπορεί να αλλάξει»», καθότι υπάρχει «έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και τη νέα ελληνική κυβέρνηση».

Το πλαίσιο αυτό, στη μορφή και τη στιγμή που τίθεται, δεν είναι καθόλου τυχαίο και, όπως επεσήμαναν χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές, έχει τριπλή στόχευση:

-Να δυναμιτίσει το κλίμα την ημέρα ψήφισης της συμφωνίας του Eurogroup στην γερμανική Βουλή, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον πήχη των απαιτήσεων του Βερολίνου για πιστή εφαρμογή των παλαιών δημοσιονομικών μέτρων: Οι – κατά την Blid – «άπληστοι» έλληνες δεν μπορούν να ετοιμάζονται και για τρίτο δάνειο, όταν αρνούνται να εφαρμόσουν τους όρους του προηγούμενου.
-Να τορπιλίσει κάθε συζήτηση για απομείωση του χρέους: Την στιγμή που η Ελλάδα διακηρύσσει πως η μόνη οριστική διέξοδος από την κρίση είναι η ελάφρυνση του χρέους, η Γερμανία αντιπροτείνει το εντελώς αντίθετο – ένα τρίτο Μνημόνιο κι ένα τρίτο δάνειο που θα διογκώσει ακόμη περισσότερο το χρέος.
-Να ακυρώσει κάθε συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό, αναπτυξιακό «new deal»: Αντί για στροφή σε αναπτυξιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις, το νέο Μνημόνιο θα φέρει και νέα μέτρα λιτότητας. Και θα επαναβεβαιώσει την κυριαρχία του τιμωρητικού, προτεσταντικού οικονομικού δόγματος της Γερμανίας στην Ευρώπη.
Προς επίρρωση όλων αυτών, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το ΜΝΙ ανέφερε πως «μέσα στο επόμενο τετράμηνο δεν θα υπάρξει συζήτηση περί ελάφρυνσης του χρέους».

Η συζήτηση, άλλωστε, περί τρίτου πακέτου με όλους τους επαχθείς  όρους που μπορεί να περιέχει, γίνει όλο και πιο έντονη στη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες. Μετά το δημοσίευμα της Rheinische Post, που ανέφερε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζεται για τρίτο πακέτο στήριξης, τη σκυτάλη πήρε και ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ:
«Το αποφασιστικό ερώτημα», είπε, «θα τεθεί πριν το καλοκαίρι: Αν η Ελλάδα είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να της δοθεί ένα τρίτο πακέτο ύψους λίγων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ».