Για τρίτο πακέτο διάσωσης που προορίζεται για την Ελλάδα κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο κοινοτικές πηγές. Σύμφωνα με το περιοδικό υπάρχει ειλημμένη ευρωπαϊκή  απόφαση για πρόσθετη στήριξη ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ads

Ανώτεροι αξιωματούχοι, από τα κράτη- μέλη της ζώνης του ευρώ, συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, στη συνάντηση στο πλαίσιο του EuroWorkingGroup της προηγούμενης Πέμπτης, αναφέρει η προδημοσίευση του άρθρου στην ιστοσελίδα του Spiegel, το οποίο θα δημοσιευθεί στο σύνολο του τη Δευτέρα.

Βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν θα τεθούν στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της λεγόμενης προληπτικής χρηματοδοτικής βοήθειας περίπου 10 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ενώ ο ESM δεν θα χρειασθεί να κινητοποιήσει επιπλέον χρήματα για τον σκοπό αυτό, καθώς θα ανακατανεμηθούν τα ποσά από το δεύτερο πακέτο βοήθειας, τα οποία προβλεπόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά τελικώς δεν χρειάστηκαν.

Το Spiegel αναφέρει επίσης πως ο ESM διαθέτει δύο εργαλεία προληπτικής χρηματοδοτικής βοήθειας και η Ελλάδα θα κάνει χρήση εκείνου που προβλέπει αυστηρότερους όρους και ελέγχους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL).

Ads