Στην προβλήτα του Ναύσταθμου Σαλαμίνας προσέκρουσε το βράδυ της Τρίτης, κατά τη φάση της πρόσδεσής του, το αρματαγωγό «Λέσβος» με αποτέλεσμα να υποστεί πλευρικό σκίσιμο μήκους περίπου δυο μέτρων. Πριν χτύπησε προσέκρουσε και σε άλλα σκάφη που ήταν αγκυροβολημένα στο σημείο. 

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή και, πριν χτυπήσει στην προβλήτα, προσέκρουσε και σε άλλα αγκυροβολημένα πλοία. 

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και σήμερα Τετάρτη αναμένεται να γίνει ακριβής εκτίμηση του εύρους των ζημιών. Πάντως, το αρματαγωγό θα παραμείνει αρκετές εβδομάδες παροπλισμένο προκειμένου να επισκευαστεί.

Πρόκειται για το τρίτο ατύχημα με πλοίο του πολεμικού ναυτικού μέσα σε τρεις μήνες. 

Ads

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο είχε σημειωθεί επίσης ατύχημα με πλοίο του ΠΝ, όταν η φρεγάτα «Κανάρης» προσάραξε σε ξέρα κοντά στην Ψυττάλεια, ενώ λίγες εβδομάδες μετά, το βοηθητικό πλοίο αλιείας τορπιλών «Άραχθος» επίσης προσάραξε στη νησίδα Τσεβελίνια του Πόρου.

image

Το αρματαγωγό «Λέσβος»

Το αρματαγωγό «Λέσβος», διαστάσεων 116/15,3/3,4 μέτρων και εκτοπίσματος 4.400 τόνων, έχει μεταφορική ικανότητα 22 αρμάτων μάχης, οχημάτων, τζιπ και πυροβόλων ανάλογα με την επιχείρηση μεταφοράς, 287 ανδρών και δυνατότητα μεταφοράς ενός ελικοπτέρου. Έχει πλήρωμα 120 ατόμων. 

Είναι ένα από τα πέντε αρματαγωγά τα οποία κατασκευάστηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά από παραγγελία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Καθελκύστηκε στις 5 Ιουλίου 1990 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό στις 26 Φεβρουαρίου 1999.