Το διάγγελμα για το τέλος των Μνημονίων και η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη θα σηματοδοτήσει και την αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης – έναν ανασχηματισμό, που καλείται να υπηρετήσει ένα τριπλό, όσο και σύνθετο, στοίχημα:

Ads

Να βάλει την πολιτική σφραγίδα της μετα-μνημονιακής εποχής, να εκπέμψει σήμα επανεκκίνησης και δυναμικής πορείας προς τις κάλπες μετά τα βαριά τραύματα που άφησε η τραγωδία στο Μάτι, και να σηματοδοτήσει το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά που αποτελεί στρατηγική και προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα αρκούντως δύσκολο, δεδομένων όχι μόνον των σκληρών συνθηκών που διαμορφώνει η πόλωση και η όξυνση του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου από την αντιπολίτευση αλλά και των ντε φάκτο περιορισμών που προκύπτουν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 152 βουλευτών και των συσχετισμών εντός κυβέρνησης.

Ως εκ τούτων και με δεδομένο ότι τρεις βασικοί υπουργοί, οι Άμυνας Πάνος Καμμένος, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς καθίστανται αμετακίνητοι, το ενδεχόμενο ενός σαρωτικού ανασχηματισμού μάλλον δεν είναι εφικτό. Κυβερνητικές πηγές, με γνώση των διεργασιών και των προβληματισμών του πρωθυπουργού προτιμούν να μιλούν για «στοχευμένες αλλαγές, με δομικό μεν προσανατολισμό και πολιτική ουσία» αλλά χωρίς το βασικό κριτήριο να είναι ο «επικοινωνιακός εντυπωσιασμός».

Ads

Βασική παράμετρος των αλλαγών άλλωστε είναι και το ότι το νέο υπουργικό σχήμα θα είναι και εκείνο με το οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει στις εκλογές, γεγονός που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στην παράλληλη ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, κομβικό ρόλο για τη συνολική σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα παίξει το εάν τελικά ο Πάνος Σκουρλέτης θα μετακινηθεί τελικά από το υπουργείο Εσωτερικών στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον νυν γραμματέα Πάνο Ρήγα να μπαίνει στην κυβέρνηση.

Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πάνος Σκουρλέτης, υπό προϋποθέσεις, δεν είναι αρνητικός στη μετακίνηση αυτή, ενώ δεν είναι τυχαίο πως από κύκλους του Μαξίμου διαρρέεται πως το σχετικό σενάριο εξεταζόταν πριν ακόμη συμβεί η τραγωδία στο Μάτι. Πρόκειται για μια επισήμανση με σαφή στόχο να δείξει πως δεν χρεώνονται στον υπουργό Εσωτερικών ευθύνες για τα τραγικά γεγονότα της 23ης Ιουλίου.

Στην περίπτωση μετακίνησης Σκουρλέτη στο κόμμα, συζητείται η ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών από τον νυν υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος προέρχεται από την κεντροαριστερά και έχει αναφορές και στον αυτοδιοικητικό χώρο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει εκλογικές συγκλίσεις.

Ως προς τον πυρήνα του νέου κυβερνητικού μοντέλου, στο τραπέζι βρίσκονται δύο εισηγήσεις. Η πρώτη είναι εκείνη της ριζικής ανανέωσης με ένα υπουργικό σχήμα που θα αποτελείται κυρίως από νέα πρόσωπα, τόσο ηλικιακά όσο και σε πολιτική δραστηριότητα, που όμως έχουν επιδείξει επιτυχή πορεία σε μεσαίες κυβερνητικές και κομματικές θέσεις.

Η δεύτερη είναι εκείνη των στοχευμένων αλλαγών, με ένα ισόρροπο μίγμα εμπειρίας και ανανέωσης, με μετακινήσεις, αποχωρήσεις και αναβαθμίσεις συγκεκριμένου πολιτικού σκοπού και με δομικές παρεμβάσεις. Μια τέτοια παρέμβαση μπορεί να είναι, για παράδειγμα, και η ανασύσταση του αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, υπό το φως των αναγκών που κατέδειξε και η καταστροφή στο Μάτι.

Ως προς το κεντροαριστερό άνοιγμα στο προσκήνιο έχουν έρθει ξανά τα ονόματα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Γιάννη Ραγκούση, ωστόσο τίποτα δεν θεωρείται κλειδωμένο και κάποιες πηγές δεν αποκλείουν και την υπουργοποίηση «προσώπου – έκπληξη».

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από τον πρωθυπουργό άμεσα με τις πληροφορίες να προσδιορίζουν χρονικά τον ανασχηματισμό ενδεχομένως και την Πέμπτη. Από άλλες πηγές ωστόσο επισημαίνεται πως δεν υπάρχει λόγος για βιαστικές κινήσεις και δεν αποκλείεται οι αλλαγές να γίνουν και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.