Πρόταση να καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια έπειτα από τριμερή συμφωνία ανάμεσα στα ίδια τα ιδρύματα, την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε η Σύνοδος των Πρυτάνεων που συνεδρίασε το Σάββατο.

Ads

Η Σύνοδος εξέτασε και το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων διαπιστώνοντας τη δραματική υποστελέχωση όλων των Πανεπιστημίων, καταδεικνύοντας ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας υπήρξε «παράλογο, αναίτιο και αναποτελεσματικό». Ως εκ τούτου, ζητά την «άμεση ανάκληση όλων των σχετικών υπουργικών αποφάσεων».

Οι πρυτάνεις τονίζουν ότι η μείωση του Τακτικού Προϋπολογισμού (ΤΠ) πλέον του 40% στην περίοδο 2010-14 και η περαιτέρω μείωση για το 2015 δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, επισημαίνοντας ότι οι προϋπολογισμοί αυτοί δεν επαρκούν για το 2015 και, επομένως, δεν μπορούν να εκτελεστούν αν δεν υπάρξουν σημαντικοί πρόσθετοι πόροι για τα Πανεπιστήμια.

Ως προς το θέμα της φύλαξης και της καθαριότητας των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, προτείνουν νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει στα Πανεπιστήμια να μεταφέρουν συγκεκριμένους πόρους του Τακτικού Προϋπολογισμού στις Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας των Ιδρυμάτων, οι οποίες θα έχουν την ευθύνη της διαδικασίας της σύναψης των συμβάσεων για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων των Πανεπιστημίων. Με αυτά τα χρήματα ζητούν δηλαδή να εφαρμόσουν τα προγράμματα ανάθεσης φύλαξης των πανεπιστημίων σε ιδιωτικές εταιρίες, γεγονός που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων το προηγούμενο διάστημα.

Ads

Οι πρυτάνεις ζητούν, επίσης, από την πολιτεία να αυξήσει τις δαπάνες φοιτητικής μέριμνας που χρησιμοποιούνται για τη δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών, ενώ τάσσονται κατά «της επιχειρούμενης “πανεπιστημιοποίησης” των ΤΕΙ».