Στο τρικ του πρώην καγκελάριου Κολ, το 1990, ώστε η Γερμανία να μην πρέπει να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα, αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”.

Ads

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στο δημοσίευμα σημειώνεται πως “η λύση ήταν η συνθήκη ειρήνης να μην ονομαστεί συνθήκη ειρήνης”. Η υπόθεση, όπως υπογραμμίζεται, δεν έχει αποσαφηνιστεί νομικά καθώς η Ελλάδα ποτέ δεν προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο.

Το Spiegel,  έγγραφα της περιόδου 1989-’90, που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό, “καγκελάριος Κολ και ο υπουργός Εξωτερικών Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ έκαναν κατά τις διαπραγματεύσεις για την γερμανική επανένωση τα πάντα, ώστε να αποφύγουν απαιτήσεις για επανορθώσεις. Κράτησαν χώρες όπως η Ελλάδα μακριά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άλλαζαν τις διατυπώσεις, έως ότου να βρουν την κατάλληλη για τους ίδιους μορφή”.

Το περιοδικό επικαλείται ακόμη μία εμπιστευτική επιστημονική έκθεση του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Αθήνα θα μπορούσε να είχε προβεί σε επίσημη διαμαρτυρία, ώστε να μην απολέσει το δικαίωμα να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις.

Ads