Τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους, από την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012 έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του.
 

Ads

Οι δικηγόροι της Αθήνας, διαμαρτύρονται για τη θέσπιση αντικειμενικών φορολογικών κριτηρίων, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, για τις μεταρρυθμίσεις στον τρόπο ίδρυσης των δικηγορικών εταιρειών και για την αιφνιδιαστική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
 
Την Τετάρτη, στις 09:00 το πρωί, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδριάζει στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προκειμένου να εξετάσει τη στάση του δικηγορικού σώματος απέναντι στα παραπάνω ζητήματα.
 
Σε σημερινή ανακοίνωσή του για τους λόγους της τριήμερης απόχης των δικηγόρων της πρωτεύουσας, ο ΔΣΑ αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι αποφάσισε τις απεργιακές κινητοποιήσεις «διατρανώνοντας την έντονη αντίθεση του δικηγορικού σώματος στις προωθούμενες- εν κρυπτώ και κατά τρόπο αιφνιδιαστικό- νομοθετικές ρυθμίσεις, που αφορούν αφενός μεν στη θέσπιση αντικειμενικών φορολογικών τεκμηρίων, δίχως να έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση με κάθε αρμόδιο θεσμικό παράγοντα, πολλώ δε μάλλον με τις θιγόμενες επαγγελματικές ομάδες, ρυθμίσεις μάλιστα οι οποίες κινούνται στα όρια της κοινωνικής δικαιοσύνης και της συνταγματικής νομιμότητας, αφετέρου δε στην, επίσης κατά τρόπο αιφνιδιαστικό και δήθεν κατεπείγοντα, μεταρρύθμιση του τρόπου ίδρυσης και λειτουργίας δικηγορικών εταιριών».
 
Παράλληλα, οι δικηγόροι της Αθήνας επισημαίνουν, για μια ακόμη φορά, την έντονη αντίθεσή τους «στην ήδη επελθούσα αιφνιδιαστική αύξηση των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών, κατά τρόπο που πλήττει σημαντικά τους συναδέλφους (κυρίως τους νέους, οι οποίοι χρήζουν ειδικής και προσεκτικής μεταχείρισης από το νομοθέτη και, πιο συγκεκριμένα, εξαίρεσης από τις εν λόγω αυξήσεις), ειδικά σε μια περίοδο ραγδαίας συρρίκνωσης της δικηγορικής ύλης και, κατά συνέπεια των εισοδημάτων τους».

Άδεια, κατά περίπτωση, στους δικηγόρους για παραστάσεις στα δικαστήρια
 
Ο ΔΣΑ, κατά την τριήμερη αποχή, θα χορηγεί άδειες στους δικηγόρους προκειμένου να μπορούν να παρασταθούν στα δικαστήρια για τις εξής πέντε περιπτώσεις: 1) Συμπλήρωση ορίου προσωρινής κράτησης, 2) Παραγραφές, 3) Προθεσμίες, 4) Αναστολές πλειστηριασμών και 5) Προσωρινές διαταγές.
 
Παράλληλα, ο ΔΣΑ αναφέρει ότι η κατάθεση προτάσεων (20ήμερο) και η προσθήκη-αντίκρουση επιτρέπονται χωρίς άδεια (άρθρο 237 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας).