Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ρόδο, όπου η φωτιά συνεχίζει να καίει δασικές εκτάσεις. Σε ύφεση το μέτωπο στη Σέριφο. Αναζωπυρώσεις στην περιοχή Μεσάρα στο Ηράκλειο Κρήτης.  

Ads

 
Από νωρίς το πρωί της Κυριακής εναέριες δυνάμεις συμμετείχαν στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης στη Νότια Ρόδο όπου μαίνονται μέτωπα της φωτιάς, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει μέχρι αυτήν την ώρα αποτεφρώσει περισσότερα από 30.000 στρέμματα δάσους στο νησί της Ρόδου. Το μέτωπο της φωτιάς φτάνει συνολικά τα δύο χιλιόμετρα, αλλά είναι διασπασμένο. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι Δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου και Λίνδου.
 
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Ροδιακή» όλα ξεκίνησαν το Σάββατο στις 4 παρά 20 το απόγευμα, από την Ίστριο, όπου ξέσπασε φωτιά σε αγροικία. Οι ισχυροί άνεμοι ενίσχυσαν το μέτωπο, που πήρε γρήγορα διαστάσεις και ξέφυγε από τον έλεγχο. Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες από εδάφους και αέρος η φωτιά θέριεψε και κατάφερε να διασπαστεί σε τρία μεγάλα μέτωπα περιμετρικά, μετατρέποντας σε στάχτη τα πάντα.
 
Και ενώ το πρωί της Κυριακής επικρατούσε αισιοδοξία, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα αναζωπυρώθηκαν τρία μεγάλα μέτωπα: Το πρώτο και το πιο επικίνδυνο είναι αυτό περιμετρικά του Βατίου. Το δεύτερο μέτωπο της πυρκαγιάς, κατευθύνεται από το χωριό Προφύλια προς τον Άγιο Ισίδωρο ενώ το τρίτο προς την περιοχή Μεσαναγρού καίγοντας σε χαράδρες χαμηλή βλάστηση και θάμνους.
 
Οι άνεμοι, αλλάζουν συνεχώς φορά και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ενώ προκαλούν απρόβλεπτες αναζωπυρώσεις, δήλωσε στέλεχος του Δασαρχείου Ρόδου, σύμφωνα με τη Ροδιακή.
 
Οι επίγειες δυνάμεις αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να φτάσουν κοντά στα μέτωπα της φωτιάς καθώς η περιοχή είναι δύσβατη. Περιμετρικά των χωριών στη Νότια Ρόδο έχουν ανοιχτεί ζώνες πυρασφάλειας, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές.
 
Οι φλόγες έκαψαν τουλάχιστον μία κατοικία, ο ιδιοκτήτης της οποίας έλειπε, ενώ υπήρξαν και σχεδία προληπτικής εκκένωσης χωριών που κινδύνεψαν. Στη Ρόδο έχουν μεταβεί πυροσβεστικές δυνάμεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (65 άτομα πεζοπόρο τμήμα που έφτασαν με C-130) ενώ 65 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα ενίσχυαν από το πρωί της Κυριακής τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στο νησί.
 
Επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο (με 40 άτομα και 10 οχήματα) θα μεταφερθούν στη Ρόδο το πρωί της Κυριακής. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι Δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου και Λίνδου.
 
Σύμφωνα με τη Ροδιακή, συνολικά στη μάχη για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων στη Ρόδο, βρίσκονται από το απόγευμα του Σαββάτου, έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα, τέσσερα ελικόπτερα, πάνω απο 250 άνδρες και περισσότερα απο 30 οχήματα.
 
Το πρωί της Κυριακής η πυρκαγιά στη περιοχή Μεσαρά στο Ηράκλειο της Κρήτης τέθηκε υπό έλεγχο ύστερα από ολονύκτια μάχη με τις φλόγες, ωστόσο προς το βράδυ υπήρξε αναζωπύρωση. Τα  σημαντικότερα μέτωπα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι ισχυρές δυνάμεις που παραμένουν στη Μεσαρά ήταν, αργά το μεσημέρι κοντά στην Πόμπια και το Αντισκάρι,  ενώ λίγο πριν τις 5.00 το απόγευμα οι φλόγες έφτασαν για μια ακομα φορά  κοντά στα σπίτια στον οικισμό Πηγαϊδάκια, όπως αναφέρει το Cretalive.gr. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου ζημιές έχουν υποστεί θερμοκήπια και άλλες αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
 
Φωτιά ξέσπασε το Σάββατο και στη Σέριφο σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά είναι σε ύφεση, ενώ γίνεται αναφορά για ζημιές σε μία αγροικία και ένα κτίριο, που βρίσκονταν μακριά από κατοικημένη περιοχή. Κάτοικοι και επισκέπτες βρέθηκαν να εγκαταλείπουν από θαλάσσης περιοχές που απειλούνταν από τη φωτιά. 

ΣΥΡΙΖΑ: Η καταστροφή σε ετήσιο σίριαλ
 
«Η χώρα βρίσκεται ξανά παραδομένη σε πύρινα μέτωπα και στο έλεος του στρατηγού ανέμου! Απουσία σχεδίου πρόληψης, μηχανισμού αντιμετώπισης και πολιτικών αποκατάστασης… Η καταστροφή σε ετήσιο σίριαλ!», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:  
 
«Αντί πολιτικών αποτροπής και αποκατάστασης, στη Βουλή συζητιέται άρον – άρον η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Κάθε αυθαιρέτου ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, πολιτιστικούς χώρους, χωρίς να έχει ακόμα καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ για τον προηγούμενο νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός.  Οι Δήμοι υπό επιτροπεία του Παρατηρητηρίου δεν είχαν την δυνατότητα να ασκήσουν δράσεις πρόληψης για την απομάκρυνση των ξερών χόρτων και κλαδιών και σκουπιδιών από τις παρυφές των δασών.
 
Ο μηχανισμός αντιμετώπισης αποδεκατισμένος λόγω των πολιτικών λιτότητας και με γερασμένα μηχανοκίνητα μέσα ακούει, αντί σχεδιασμού, τις απειλές του πολιτικού του προϊστάμενου ότι δεν θα επιτρέψει πυρκαγιές.   Η φωτιά δεν αντιμετωπίζεται με κατάρες και παλικαριές. Αντιμετωπίζεται με πολιτικές πρόνοιας, που πρέπει να προηγούνται από τις πολιτικές ικανοποίησης των απαιτήσεων των δανειστών. Δυστυχώς αυτή η Κυβέρνηση προτάσσει το συμφέρον των δανειστών από την χρηματοδότηση πολιτικών πρόληψης, αντιμετώπισης, αποκατάστασης. Είναι επικίνδυνη για την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον και πρέπει να ανατραπεί».
 
Απαντώντας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας αναφέρει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόσληψη των πάντων, υπόσχεται τώρα ότι θα καταργήσει τις πυρκαγιές! Δυστυχώς, κάθε ανακοίνωση του συγκεκριμένου κόμματος διευρύνει τα όρια της γραφικότητας».