Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, όπου συζήτησαν ενεργειακά ζητήματα. Στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό συμμετείχαν και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, και άλλοι υπουργοί. Ο Ευ. Βενιζέλος υπέγραψε, δε, με τον Αζέρο ομόλογό του τρεις συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες: για τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα, για ζητήματα νεολαίας και Μνημόνιο για ζητήματα ΕΕ και Αζερμπαϊτζάν.

Ads

«Η συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα εμβαθύνεται, ιδιαίτερα μετά την επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, αλλά και την πλειοψηφική συμμετοχή της αζερικής εταιρίας SOCAR στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΣΦΑ», δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας μετά την συνάντηση που είχε με τον Αλίεφ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης, το ίδιο και στον πολιτιστικό τομέα, σημειώνοντας τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Σλαβικό Πανεπιστήμιο του Μπακού.

«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι στρατηγικής σημασίας και η κατασκευή του αγωγού TAP δεν είναι μόνο ενεργειακό εγχείρημα, αλλά η αναβάθμιση των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν- Ελλάδας», δήλωσε από την πλευρά του ο Αζέρος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «ο αγωγός TAP και η αξιοποίηση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ είναι σημαντικά για την Ευρώπη. Χάρη σ’ αυτά, το αέριο θα έρχεται στις ευρωπαϊκές αγορές για δεκαετίες». Ο Αλίεφ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ζητώντας να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να αποχωρήσουν τα στρατεύματα της Αρμενίας, τα οποία -όπως είπε- κατέχουν εδάφη του Αζερμπαϊτζάν.

O Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών «στρατηγική μας επιλογή», και πρόσθεσε ότιτο Αζερμπαϊτζάν είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή καθώς είναι ένας προμηθευτής ενέργειας, ένας παράγοντας, καθοριστικός, για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Όσον αφορά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν μπορεί να αποδώσει πολύ θετικά αποτελέσματα και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε σχέση με την ευρωατλαντική συνεργασία. Παράλληλα είπε πως το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να επενδύσει στην Ελλάδα, και πρόσθεσε ότι η συζήτηση στράφηκε και στις προοπτικές που έχει ο ΔΕΣΦΑ, που τώρα πια θα συνεργάζεται με την SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan Republic) και σημείωσε ότι «το μεγάλο πλεονέκτημα, που έχει ο ΔΕΣΦΑ, είναι η Ρεβυθούσα, ο τερματικός σταθμός, υγροποιημένου φυσικού αερίου, που είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για όλη την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ads