Τις ημέρες της κλιμάκωσης των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής έφεραν στο νου οι τρεις επιθέσεις ρατσιστικού χαρακτήρα με θύματα μουσουλμάνους μετανάστες στην Αθήνα που καταγγέλθηκαν από την ΚΕΕΡΦΑ σε διάστημα μόλις έξι ημερών.

Ads

«Το έχουμε ξαναδεί να συμβαίνει και θυμόμαστε πολύ καλά πού μπορεί να οδηγήσει», λέει στο tvxs.gr ο διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ενώ ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου εκφράζει σοβαρή ανησυχία για περισσότερες επιθέσεις καθώς πλησιάζει η έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό για την Χρυσή Αυγή.

Τρεις επιθέσεις σε έξι ημέρες

Από τη Δευτέρα 2 Μαΐου έως και την Κυριακή 8 του μήνα, εβδομάδα εορτασμών μετά το Ραμαζάνι, έγιναν στην Αθήνα τουλάχιστον τρεις επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων μεταναστών, όλοι τους με καταγωγή από το Πακιστάν. Σύμφωνα λοιπόν με τις καταγγελίες των θυμάτων στην Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), συνέβησαν τα εξής.

Ads

Τη Δευτέρα 2 Μάη στις 9:15 το πρωί, ο Αλί Ριάζ, 26 ετών, εργάτης από το Πακιστάν, επέστρεφε με φίλους του από τη γιορτή Είντ Αλ Φιτρ που γίνεται την πρώτη μέρα από τη λήξη του Ραμαζανιού. Βρίσκονταν επί της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου, κοντά στην πλατεία Βικτωρίας, όταν άνδρας που επέβαινε σε ταξί μάρκας Μερσεντές έριξε 3-4 σφαίρες, κατά πάσα πιθανότητα με αεροβόλο όπλο, κραυγάζοντας «γαμώ τους μουσουλμάνους».

Από τα πυρά βρήκε τον Αλί στο κεφάλι, ελάχιστα εκατοστά από το μάτι και τον τραυμάτισε. Οι μετανάστες βρήκαν επίσης μία σφαίρα στο πεζοδρόμιο την οποία παρέδωσαν στην Αστυνομία.
Περίοικοι κάλεσαν το ΕΚΑΒ το οποίο τον μετέφερε στο νοσοκομείο Γεννηματάς όπου του αφαιρέθηκε σφαιρίδιο και του έγιναν τρία ράμματα. Ο ίδιος θυμάται το ταξί να κόβει ταχύτητα, να πλησιάζει, να ανοίγει το παράθυρο και να βγάζει το χέρι με το όπλο. Πρόλαβε να του φωνάξει: «Τι κάνεις;» Αμέσως μετά ένιωσε κάψιμο στο κεφάλι και ζαλάδα.

image

Την Παρασκευή 6 Μαΐου, στις 2:30 μ.μ ομάδα τριών μεταναστών από το Πακιστάν που εργάζονται σε επισκευές κινητών τηλεφώνων, δέχτηκε επίθεση στην οδό Πειραιώς 107 και Ευάδνης 10, στο ύψος της Τεχνόπολης. Στην επιστροφή τους από το τζαμί της οδού Αναξαγόρα στην Ομόνοια, κατέβηκαν σε στάση του λεωφορείου κοντά στη Τεχνόπολη και πέρασαν στην απέναντι πλευρά για να κατευθυνθούν στα Πετράλωνα. Τους ακολούθησαν δύο μηχανές μεγάλου κυβισμού με τέσσερα άτομα, φορούσαν κράνη και τρεις από αυτούς κουκούλα τύπου full-face.

Οι δράστες άρχισαν να λένε «Πακιστανοί, μουσουλμάνοι φύγετε από την Ελλάδα», «Τι ρούχα είναι αυτά που φοράτε;» Οι τρεις επιτέθηκαν στον Αλίμ Ιτζιάζ, ετών 38 , του έβγαλαν το καπέλο της προσευχής και του τραβούσαν το καμίς, την πουκαμίσα που φορούσε σκίζοντας την. Ένας είχε σιδηρογροθιά στο χέρι και ένας δεύτερος κρατούσε μαχαίρι πεταλούδα, με διπλή κόψη. Του έριξαν μία γροθιά και άρχισε να τρέχει αίμα η μύτη του. Όταν επενέβησαν οι φίλοι του Α.Σ. και Τ.Χ τότε ο ένας τους απείλησε φωνάζοντας “κάντε πίσω” και κουνούσε απειλητικά το μαχαίρι. Η επίθεση έληξε με τον επικεφαλής να λέει: “Τώρα φεύγουμε”.

image

Την Κυριακή 8 Μαΐου, περίπου στις 12:30 το μεσημέρι, ο 25χρονος μετανάστης από το Πακιστάν Ζ.Σ περπατούσε στην οδό 25ης Μαρτίου, στην συνοικία του Κόκκινου Μύλου στο Μενίδι. Μέσα από ένα μπλε αυτοκίνητο πέντε άτομα, οι τέσσερις σωματώδεις και κοντοκουρεμένοι άρχισαν να τον βρίζουν λέγοντας «κωλομουσουλμάνοι, βρομωπακιστανοί, εμείς θα καθαρίσουμε τη χώρα, φύγετε από εδώ». Όταν εκείνος απάντησε «γιατί μου μιλάτε έτσι;» κατέβηκαν από το αυτοκίνητο, τον περικύκλωσαν και άρχισαν να τον χτυπάνε ενώ ένας τον μαχαίρωσε στο πίσω μέρος του θώρακα.

Φώναζε δυνατά «βοήθεια». Η επίθεση έληξε όταν ο επικεφαλής φώναξε «φύγαμε» διότι πλησίασε στο σημείο άλλο αυτοκίνητο, και τότε οι δράστες έφυγαν. Ο Ζ.Σ. σοκαρισμένος πήγε σπίτι του κρατώντας το πλευρό που πονούσε και είδε το αίμα να τρέχει από την πληγή ασταμάτητα. Ειδοποιήθηκε το 166 από την ΚΕΕΡΦΑ και τον μετέφερε στο Ερυθρό Σταυρό όπου του έραψαν την πληγή. Ο Σ.Ζ. εξουσιοδότησε τον δικηγόρο του Δημήτρη Ζώτο και προχωρά στην κατάθεση μήνυση.

Στην ανακοίνωσή της για την συγκεκριμένη επίθεση, η ΚΕΕΡΦΑ ανέφερε την οργάνωση PROPATRIA, που φέρεται να συνεργάζεται με την οργάνωση του κρατούμενου στις φυλακές ως σημαίνον μέλος της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι κόμματα της αριστεράς, όπως το ΚΚΕ, έχουν καταγγείλει την PROPATRIA για ανάλογες επιθέσεις κατά μελών της ΚΕΕΡΦΑ, της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ στο Ν. Ηράκλειο και το Μενίδι.

«Η εισαγγελική έρευνα για την σύνδεση των περιστατικών και την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, που έχει ξεκινήσει μετά τις επιθέσεις σε Θεσσαλονίκη, Ν.Ηράκλειο και Κοκκινιά είναι σε εξέλιξη. Χρειάζεται όμως να ολοκληρωθεί πριν θρηνήσουμε νεκρούς από τις νέες επιθέσεις των φασιστών», γράφει η ΚΕΕΡΦΑ.

image

Π. Κωνσταντίνου: Η συγκυρία τους έχει δώσει αέρα

Έχοντας μιλήσει ο ίδιος με τα θύματα, ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου βλέπει ένα νήμα που συνδέει τις τρεις επιθέσεις. «Και οι τρεις έγιναν με όπλα. Καθώς πλησιάζει η εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο στις 15 του Ιούνη, φοβάμαι πως θα υπάρξουν κι άλλες ρατσιστικές επιθέσεις από φασίστες», λέει στο tvxs.gr.

«Πρέπει να εστιάσουμε στην συγκυρία. Τα ποσοστά της ακροδεξιάς στις γαλλικές εκλογές έχουν δώσει αέρα στα πανιά τους. Ταυτόχρονα στην Ελλάδα έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των φασιστικών οργανώσεων», τονίζει ο έμπειρος ακτιβιστής.

«Μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στο κλίμα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τα pushbacks στο Αιγαίο, τις επιχειρήσεις-σκούπα της ΕΛΑΣ, την ρατσιστική εκκένωση του Ελαιώνα», συμπληρώνει.

Λ. Παπαγιαννάκης: Όπως το 2011, το ΄12, το ‘13

Ο διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Λευτέρης Παπαγιαννάκης υποστηρίζει πως οι τρεις αυτές επιθέσεις ίσως αποτελούν την αρχή μιας νέας κλιμάκωσης ρατσιστικής βίας, σαν κι αυτή που είδαμε να εξελίσσεται στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν ο Παύλος Φύσσας και ο Σαχζάτ Λουκμάν και να τραυματιστούν δεκάδες άλλα θύματα της Χρυσής Αυγής.

«Τα έτη 2011, 2012 και 2013 υπήρχε μια κλιμάκωση. Ξεκίνησε από ορισμένες γειτονιές της Αθήνας και τώρα βλέπουμε ξανά επιθέσεις σε αυτές τις γειτονιές. Γνωρίζοντας την κατάληξη εκείνης της περιόδου, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε πού θα καταλήξει η παρούσα αλληλουχία επιθέσεων εάν δεν παρέμβει η Πολιτεία. Η επανάληψη ενός πειράματος με τα ίδια υλικά, πολύ δύσκολα θα δώσει διαφορετικά αποτελέσματα. Θα έχουμε λοιπόν πάλι εγκληματικές οργανώσεις; Εγκληματικές οργανώσεις που θα κρύβονται κάτω από κομματικούς μανδύες;», λέει στο tvxs.gr ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης που παρακολουθεί συστηματικά τα ζητήματα της ακροδεξιάς.

Θεωρεί πως η Αστυνομία έχει ήδη αρκετά στοιχεία στα χέρια της προκειμένου να εντοπίσει τους δράστες. «Το δικαστήριο στη δίκη της Χρυσής Αυγής έχει αναγνωρίσει το modus operandi που είδαμε και τώρα να εφαρμόζεται στις επιθέσεις στην Πειραιώς και τον Κόκκινο Μύλο. Οι Αρχές έχουν την τεχνογνωσία και τα δίκτυα αυτού του χώρου είναι γνωστά. Υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Πρέπει να κινητοποιηθούν οι Αρχές, εάν δεν το έχουν ήδη κάνει και απαιτείται εγρήγορση από όλους μας», προσθέτει.

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκος, κάνει πολύ συχνά προσωπικές παρεμβάσεις, και ορθά θα έλεγα εάν βλέπει ότι κάτι δεν δουλεύει σωστά. Τώρα γιατί δεν κάνει; Ενδεχομένως η Αστυνομία κάνει ενέργειες αλλά σε επίπεδο δημόσιας τοποθέτησης της πολιτικής ηγεσίας, δεν έχουμε ακούσει κάτι», επισημαίνει ο διευθυντής του ΕΣΠ.