Τρεις νοσηλευόμενοι βρήκαν τραγικό θάνατο από πυρκαγιά που ξέσπασε στις 16.30 το απόγευμα της Παρασκευής στο ισόγειο πτέρυγας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, στο Δαφνί. Δεκαεπτά άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Δύο από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στο Αττικόν, ενώ άλλοι 15 με αναπνευστικά και άλλα προβλήματα παρακολουθούνται στο Παθολογικό τμήμα του ψυχιατρείου.  Ο υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος διέταξε κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου των τριών ασθενών, ενώ ταυτόχρονα συγκρότησε Επιτροπή υπό το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου με στόχο την άμεση βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Ads

Το περιστατικό

Η φωτιά ξέσπασε στις 16.30 το απόγευμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από ασθενή που είχε χαρακτηριστεί ως επικίνδυνος και νοσηλευόταν σε ειδικό απομονωμένο θάλαμο. Η σχετική πτέρυγα – όπου και φιλοξενούνταν βαριά ψυχιατρικά περιστατικά – εκκενώθηκε, ωστόσο, το προσωπικό δεν πρόλαβε να απομακρύνει τους τρεις ανθρώπους που έχασαν τη ζώη τους. Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο έσπευσε ισχυρή πυροσβεστική δύναμη 33 πυροσβεστών με 11 οχήματα. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 18:00. 

Σύμφωνα με τη μαρτυρία μιας γυναίκας που βρέθηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνίου, προκειμένου να επισκεφτεί συγγενικό της πρόσωπο, οι περισσότεροι από τους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονταν στην αίθουσα στην  οποία ξέσπασε η πυρκαγιά, καθώς και τα τρία θύματα, ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους και κλειδωμένοι στον θάλαμο, καθώς επρόκειτο για βαριά ψυχιατρικά περιστατικά.

Ads

Όπως είπε, ο ασθενής που φέρεται να έβαλε τη φωτιά ήταν συνήθως επίσης δεμένος, ωστόσο, σήμερα τον είχε επισκεφτεί η μητέρα του και όπως ανέφερε για λίγη ώρα βρέθηκε ελεύθερος εκτός του δωματίου του. Ο εν λόγω ασθενής, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία της γυναίκας, βρήκε έναν αναπτήρα και έβαλε τη φωτιά. 

Ακόμη είπε πως ήταν αδύνατο να απεγκλωβιστούν τα τρία άτομα από τα δωμάτιά τους καθώς όλες οι πόρτες ήταν κλειδωμένες και εκείνοι ήταν δεμένοι. Όπως ανέφερε οι πυροσβέστες έσπασαν πολλά παράθυρα προκειμένου να καταφέρουν να τους προσεγγίσουν, ενώ οι νοσηλεύτριες αδυνατούσαν να βοηθήσουν, καθώς οι πυροσβέστες τις είχαν βγάλει έξω λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας και των αναθυμιάσεων.

image

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείο, Νίκος Παναγούλης, δήλωσε από την πλευρά του, ότι οι εργαζόμενοι είχαν συντάξει και αποστείλει προς το υπουργείο Υγείας, τις εισαγγελικές αρχές και τη διοίκηση του νοσοκομείου τριάντα αναφορές, επισημαίνοντας τον «εξαιρετικά επικίνδυνο και επιθετικό χαρακτήρα» του ασθενή, ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για την φωτιά. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συγκεκριμένος ασθενής νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, ώστε να προστατεύονται τόσο οι άλλοι ασθενείς, όσο και ο ίδιος για να μην αυτό – τραυματισθεί. Η νοσηλεία του γινόταν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και όπως επισημαίνει ο Νίκος Παναγούλης, οι εργαζόμενοι επανειλημμένα είχαν ζητήσει να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο φύλαξης, πρωτίστως για τη δική του προστασία.

Ο συγκεκριμένος ασθενής, σύμφωνα με πληροφορίες πάσχει πάσχει από σχιζοφρένεια και τον Μάιο του 2015 είχε επιτεθεί σε άλλον νοσηλευόμενο τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Κρατείται στο «Δαφνί» σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα περί ακαταλόγιστου. Το άρθρο ορίζει ότι αν κάποιος, λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του, απαλλάχθηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, για το οποίο ο νόμος απειλεί ποινή ανώτερη από έξι μήνες, το δικαστήριο διατάσσει τη φύλαξή του σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, εφόσον κρίνει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

«Περιμέναμε ότι κάτι θα γινόταν» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Παναγούλης υποστηρίζοντας ότι «κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να δοθεί λύση στο θέμα», με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών και εργαζομένων. «Η υπό – χρηματοδότηση και υπο – στελέχωση, οδηγούν το Ψυχιατρείο σε κατάρρευση και από την άλλη παρατηρείται αύξηση των περιστατικών που χρειάζονται βοήθεια» κατέληξε.