Όχι μία, όχι δυο αλλά τρεις διαφορετικές ομάδες δρουν αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει να αντιμετωπίσει τόσο τη δυσαρέσκεια των καραμανλικών, όσο και την επανενεργοποίηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ads

Είναι γνωστό ότι οι καραμανλικοί χρεώνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ακροδεξιά στροφή του κόμματος με πρωτεργάτη τον αντιπρόεδρο – προσωπική του επιλογή – Άδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο θεωρούν βαρίδι. Και μπορεί να μην δημιουργηθεί νέο κόμμα καραμανλικών με στόχο την προσέλκυση της κεντρώας δεξιάς, όπως έσπευσαν οι περισσότεροι να εξάγουν ως συμπέρασμα από τις τελευταίες δηλώσεις Αντώναρου, ωστόσο, η καραμανλική πτέρυγα είναι πολύ ενεργή και μάλιστα ψιθυρίζεται ότι ίσως υπάρξουν κάποιες επίσημες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Όλα αυτά δε, γίνονται ενώ καραμανλικά στελέχη έχουν αφήσει κατά καιρούς αιχμές περί σκανδάλου για την υπόθεση της Novartis στην οποία εμπλέκονται τα ονόματα τόσο του αντιπροέδρου του κόμματος, όσο και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση μάλιστα είναι η παραγγελία της εισαγγελέως διαφθοράς που ζήτησε το άνοιγμα των λογαριασμών των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Αυτό, ωστόσο, που φέρεται εντός του κόμματος να ανησυχεί περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η δραστηριοποίηση του Αντώνη Σαμαρά που μάλιστα στο παρελθόν τον είχε στηρίξει. Η πρώτη μεγάλη κίνηση ήταν το «καπέλωμα», όπως είχε χαρακτηριστεί στο ζήτημα του Μακεδονικού, όπου ο Αντώνης Σαμαράς, βγήκε μπροστά και ουσιαστικά στήριξε ανοιχτά τα συλλαλητήρια πριν ο Μητσοτάκης σταθεροποιήσει τη θέση του. Σημειώνεται δε, ότι όπως και οι καραμανλικοί και σαμαρικοί είναι ένα ικανό μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Ads

Επίσης το σαμαρικό Antinews το τελευταίο διάστημα έχει εξαπολύσει επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη κυρίως αναφορικά με την αλλαγή της στάσης του, προς το πιο μετριοπαθές, στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, το οποίο συνδέει με τις αρκετές συναντήσεις που ο πρόεδρος της ΝΔ είχε το τελευταίο διάστημα με τον πρέσβη των ΗΠΑ, και της συνταγματικής αναθεώρησης. Επιπλέον, σε άρθρο του σημείωνε ότι ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος έχει δίκιο που κατηγορεί την ΝΔ για αφωνία στην υπόθεση του Noor 1 και της δίωξης Μαρινάκη κι ότι αυτό είναι κάτι που εκθέτει το κόμμα. 

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς μόλις, χθες, πήρε ακόμη μια πρωτοβουλία και με δημόσια δήλωσή του έκανε άνοιγμα προς το Κίνημα Αλλαγής, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τα δυο κόμματα έχουν «κοινό έργο να υπερασπιστούν». Δηλαδή τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον οποίο είναι γνωστό ότι διατηρεί άριστες σχέσεις και ο οποίος επιτέθηκε στην Φώφη Γεννηματά για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Άλλα δημοσιεύματα πάλι θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αποφασίσει να απομακρυνθεί τόσο από τον Αντώνη Σαμαρά όσο και από τον Άδωνι Γεωργιάδη κάτι που κατά ορισμένους πολιτικούς αναλυτές μπορεί να φέρει ακόμη και την αποχώρησή τους από την ΝΔ και τη δημιουργία ενός καινούργιου κόμματος. Όλα αυτά ενώ νέο κόμμα δεξιά της ΝΔ έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα ιδρύσει μέχρι τις εκλογές ο Τάκης Μπαλτάκος. Φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τον δικό του εσωκομματικό «γολγοθά» να διαβεί.