Tραυματισμένη, και με δύο νέες απώλειες – διαγραφές μετά την αποπομπή Σακελλαρίδη, βγαίνει η κυβέρνηση από την κρίσιμη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα και τους πλειστηριασμούς στη Βουλή.

Ads

Η κυβερνητική πλειοψηφία, μετά την αποψινή ψηφοφορία, πέφτει στους 153 βουλευτές καθώς ο Στάθης Παναγούλης και ο Νίκος Νικολόπουλος δεν υπερψήφισαν το πολυνομοσχέδιο και διαγράφηκαν άμεσα από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αντίστοιχα.

Ο βουλευτής Αχαίας των ΑΝΕΛ καταψήφισε, όπως είχε προαναγγείλει, το πολυνομοσχέδιο, ενώ ο βουλευτής Β Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης απείχε από την ψηφοφορία.

Ο Στάθης Παναγούλης είχε επίσης διαμηνύσει τους προβληματισμούς τους, σε ό,τι αφορά κυρίως το θέμα των πλειστηριασμών, στο Μέγαρο Μαξίμου και από το πρωί καταβάλλονταν προσπάθειες να πειστεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Οι προσπάθειες ωστόσο δεν απέδωσαν και, λίγη ώρα πριν αρχίσει η ψηφοφορία, ο βουλευτής με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε οτι θα απέχει.

Ads

Στην ανακοίνωση τονίζει ότι «αρνείται να οδηγήσει στον δρόμο δανειολήπτες βιοπαλαιστές», αλλά παρ’ ότι δεν ψηφίζει τα μέτρα θα συνεχίσει «να στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα σε κάθε προσπάθεια να ανακτήσει ο ελληνικός λαός την αξιοπρέπειά του και τα χαμένα του δικαιώματα».

Τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, είχαν καλέσει όσους βουλευτές σκοπεύουν να μην υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο να παραιτηθούν. Ούτε ο Στάθης Παναγούλης, ωστόσο, ούτε ο Νίκος Νικολόπουλος παρέδωσαν τις έδρες τους και ακολούθησε η άμεση διαγραφή τους.

Επί της αρχής υπερψήφισαν το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν και τα άρθρα εκτός από τα άρθρο 1 που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τα άρθρα 11 και 16 που τα ψήφισε το Ποτάμι και το άρθρο 18 που το ψήφισε το ΠΑΣΟΚ.

Συνολικά υπέρ ψήφισαν 153, ενώ απουσίασαν πολλοί βουλευτές τηςΝΔ που βρίσκονταν στην ομιλία Μεϊμαράκη. Οι βουλευτές απέστειλαν επιστολική ψήφο που δεν προσμετράται.

Οι τριγμοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν ισχυροί από το πρωί, μετά την, κατ΄απαίτηση Τσίπρα, παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ο, πρώην πλέον, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε γνωστοποιήσει στο Μαξίμου την πρόθεσή του να απέχει από την ψηφοφορία και ο πρωθυπουργός του ζήτησε να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του. Τη θέση του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορς Βερναρδάκης ο οποίος ορκίστηκε βουλευτής νωρίς το απόγευμα.