Δεκάδες εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο προαύλιο του νοσοκομείου, σε ένδειξη συμπαράστασης στον συνάδελφό τους Λάμπρο Τσάπαλη, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην τρίτη ημέρα απεργίας πείνας.

Ads

«Η Λάρισα είναι  ένα light Μπέργκαμο. Δεν σταματάω την απεργία αν δεν μας δώσουν υλικό εξοπλισμό και όσα μας χρωστούν. Πεθαίνει κόσμος κι αρρωσταίνουν συνάδελφοι και το κράτος παίζει με τις ζωές μας» λέει στο tvxs.gr ο απεργός πείνας και αντιπρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου των τραυματιοφορέων Λάμπρος Τσάπαλης, ο οποίος βλέπει το κύμα συμπαράστασης να εξαπλώνεται και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης. 

Ο Λ. Τσάπαλης έχει στήσει ένα αντίσκηνο στο προαύλιο του νοσοκομείου, δηλώνει ακομμάτιστος και αποφασισμένος να το πάει μέχρι τη δικαίωση. Εκεί συγκεντρώθηκαν σήμερα δεκάδες συνάδελφοί του, οι οποίοι φώναζαν ρυθμικά το όνομά του. 

«Για να φτάσει ένας άνθρωπος ισορροπημένος να κάνει απεργία πείνας, φαντάζεστε ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Μας έχουν τάξει δώρο Χριστουγέννων και δεν το δίνουν. Θέλουμε βαρέα και ανθυγιεινά και υλικό που δεν υπάρχει στα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή, έχουν νοσήσει πάνω από 100 συνάδελφοι. Αν προσθέσετε αυτούς που είναι σε άδεια, έχουμε μείον 240 άτομα σε ένα νοσοκομείο από πριν υποστελεχωμένο από τον κ. Κικίλια. Και λένε ότι θα μας φέρουν μερικούς νοσηλευτές τώρα στο και 5, ενώ τους παρακαλάμε από τις αρχές του καλοκαιριού. Τι θα αναπληρώσουν αυτοί οι άνθρωποι;  Πότε θα εκπαιδευτούν;»

«Εξυπηρετούμε περιστατικά covid με σακούλες σκουπιδιών στα πόδια. Παίζουν με τις ζωές μας»

Ads

«Ήρθε λοιμωξιολόγος από τον ΕΟΔΥ και είδε συνάδελφο με σακούλες σκουπιδιών στα πόδια, επειδή δεν είχαμε στολές ειδικές. Τον ρωτάω, ποιος είναι πιο ασφαλής η συνάδελφος ή εγώ με τη στολή και μου απαντάει ότι κι εκείνη είναι ασφαλής. Και τα λένε αυτά σε εμάς, το υγειονομικό προσωπικό που ξέρουμε πολύ καλά πως να προστατευτούμε. Ας πάνε να τα πουν σε αυτούς που δεν γνωρίζουν. Καταλάβατε; Χθες βέβαια έλεγαν άλλα. Σήμερα που τα έχουν χάσει γιατί δεν έχουν προετοιμαστεί ώστε να είμαστε επανδρωμένοι σωστά, είμαστε «ασφαλείς» με μια μάσκα, μια ποδιά χειρουργείου και σακούλες στα πόδια!» λέει στο tvxs.gr ο Λ. Τσάπαλης. 

«Τα νοσοκομεία είναι γυμνά. Η πολιτεία πάει μέρα με τη μέρα. Αλλάζουν τα δεδομένα, αναιρούν τη μια μέρα αυτά που λένε την προηγούμενη. Πάμε στην τύχη. Σε λίγες μέρες δεν θα έχουμε καθόλου στολές» επισημαίνει. 

«Πεθαίνει κόσμος μέσα στις κλινικές covid. Πλήρεις οι κλίνες ΜΕΘ»

Ο απεργός πείνας, υπογραμμίζει πως οι 18 κλίνες ΜΕΘ στη Λάρισα είναι πλήρεις. «Σε περίπτωση που χρειαστεί ΜΕΘ ασθενής, τον μεταφέρουν αλλού. Στη Λαμία, στην Χαλκίδα… όπου βρουν. Και τελευταία πεθαίνει κόσμος στις κλινικές covid. Δεν ξέρουμε ακόμα γιατί» λέει ο Χ. Τσάπαλης και υπογραμμίζει παράλληλα τα λάθη των διοικήσεων των νοσοκομείων που «… κάνουν στα τυφλά ότι τους λένε από πάνω εις βάρος της υγείας της δικής μας και των ασθενών». 

Το παράδειγμα που δίνει μάλιστα, έχει ξανά ακουστεί από προσωπικό και άλλων νοσοκομείων. «Μέχρι πριν μία εβδομάδα, περνούσαν τα κρούσματα covid από όλο το νοσοκομείο για να τα μεταφέρουν από τον 4ο στη Γ’ πτέρυγα με αποτέλεσμα να μεταδίδεται ο ιός εντός του νοσοκομείου. Αυτό το έκαναν γιατί δεν ξέρουν καν τους χώρους του νοσοκομείου. Μου πήρε έξι μέρες να τους πείσω, να γίνεται με ασφαλείς όρους η μεταφορά. κάνουν ότι τους λένε οι από πάνω. Προσπαθούμε να καταγράψουμε  τους συναδέλφους που έχουν νοσήσει ,για να συμπαρασταθούμε και δεν μας δίνουν τα στοιχεία τους επικαλούμενοι τα προσωπικά δεδομένα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι συνάδελφοι το έχουν καταλάβει. Και σε αυτό το νοσοκομείο και σε πολλά άλλα. Πρέπει να αντιδράσουμε τώρα. Δεν έχουμε περιθώριο. Εγώ προχωράω μέχρι τέλους με το κουράγιο που παίρνω από τους συναδέλφους που έχουν καταλάβει πως η πολιτεία παίζει με τις ζωές μας».