Συνάντηση με τους 4 εκπροσώπους των θεσμών είχε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ads

Στη συνάντηση που διήρκεσε λίγο περισσότερο από μια ώρα τη συζήτηση απασχόλησε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι προβλέψεις για την πορεία των κόκκινων δανείων.

Στόχος για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης ο Δεκέμβριος του 2015, ενώ τα σενάρια είναι δύο, μέσω ΤΧΣ και ΕΜΣ.

Το πρώτο και επικρατέστερο είναι να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση με μια διαδικασία ανάλογη με αυτήν του 2012, δηλαδή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ads

 

Σε αυτήν την περίπτωση δεν υφίσταται κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων, ωστόσο το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

 

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, κάτι που δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, ωστόσο φέρνει προ των πυλών το “κούρεμα”. Ο κανονισμός του ESM προβλέπει ότι για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση απαιτείται να γίνει 8% κούρεμα σε μετοχές, ομολογίες και καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.

 

Προκειμένου να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση μέχρι τέλος του 2015, τα stress test θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο, συμπέρασμα στο οποίο φαίνεται να συγκλίνει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος με τους θεσμούς.

 
Mάλιστα στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να γίνει σε δύο δόσεις εφόσον τον Αύγουστο αποδεσμευτούν κεφάλαια ως προκαταβολή από το τρίτο πρόγραμμα.