Αν ένας ξένος παρατηρητής προσπαθούσε να διαπιστώσει τον αριθμό των διαθέσιμων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για την πανδημία στην Ελλάδα από τις δηλώσεις των αρμοδίων, θα είχε μπερδευτεί. Διότι, στις 29 Μαρτίου, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης, ανέφερε ότι στο ΕΣΥ έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 3.100 κλίνες για τη νοσηλεία ήπιων και μετρίων περιστατικών με κορονοϊό και είναι διαθέσιμες 215 ΜΕΘ. Επίσης, όπως είπε, σε σύντομο χρονικό διάστημα άνοιξαν 75 νέες κλίνες ΜΕΘ.

Ads

Ο κυβερνητικός ελπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στις 26  Μαρτίου είχε πει ότι «σήμερα ο συνολικός αριθμός ΜΕΘ φτάνει τις 813, εκ των οποίων 695 δημόσιες και 118 ιδιωτικές. Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για την απλή νοσηλεία ασθενών με κοροναϊό είναι μέχρι σήμερα 2158».

Στις 23 Μαρτίου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είχε πει ότι «πριν 2 μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, εμείς προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα έχουμε 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Έχουμε προσθέσει κλίνες από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ. Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί είναι μέχρι σήμερα 2158. Οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται με βάση τις ανάγκες».

Οι δηλώσεις των κυρίων Κικίλια και Πέτσα άφησαν να εννοηθεί, ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαθέτει στον πόλεμο κατά της πανδημίας πάνω από 800 ΜΕΘ. Ο κ. Κοντοζαμάνη όμως ξεκαθάρισε, ότι από τις 813 ΜΕΘ, διαθέσιμες για την ανάγκες της πανδημίας, αυτή τη στιγμή είναι μόλις οι 215.

Ads

Το πρόβλημα είναι, όπως σχολιάζουν σε σχετικό ρεπορτάζ τους και Τα Νέα, ότι ο  αριθμός αυτός είναι ανησυχητικά μικρός, δεδομένου ότι και πριν την πανδημία, οι ΜΕΘ που λειτουργούσαν, διότι τουλάχιστον 100 ήταν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, μακράν δεν επαρκούσαν για τις ανάγκες της χώρας σε κανονικές υγειονομικές συνθήκες. Έτσι, οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούσαν «για να αντιστραφεί η τραγικά μικρή αναλογία κλινών ΜΕΘ με βάση τον πληθυσμό στην Ελλάδα να ανοίξουν συνολικά 3500 κλίνες (2000 ΜΕΘ και 1500 ΜΑΦ) (σσ Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας).

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, η  Ελλάδα είναι η τρίτη από το τέλος χώρα της ΕΕ με τη χειρότερη αναλογία αριθμού ΜΕΘ σε σχέση με τον πληθυσμό της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ η Ελλάδα διαθέτει μόλις 6 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους.

Μάλιστα και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει την ανάγκη να ανοίξουν τώρα και να λειτουργήσουν 2000 ΜΕΘ.

Οι τραγικά λίγες ΜΕΘ που αυτή τη στιγμή είναι έτοιμες να δεχθούν σοβαρά κρούσματα φαντάζουν ακόμη πιο λίγες μπροστά στους υπολογισμούς που έχει αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την επιδημία, Σ. Τσιόδρας,  πως ένα 5% των ασθενών χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Μεγάλη είναι η ανάγκης και σε αναπνευστήρες. Όπως εκτίμησε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος στην ΕΡΤ «αν κολλήσει το 50% του πληθυσμού και αν το 1% απ’ αυτούς που θα κολλήσουν, ποσοστό που είναι πολύ αισιόδοξο – στη Γιουχάν είναι 5% και στην Ιταλία 9%-10% – χρειαστεί να έχει πρόσβαση σε αναπνευστήρες, τότε θα χρειαστούμε 55.000 αναπνευστήρες. Αυτή τη στιγμή, με την προϋπόθεση ότι θα μας δώσουν αυτούς που έχουμε παραγγείλει, έχουμε τη δυνατότητα να φθάσουμε τους 1000 αναπνευστήρες».